A pakisztáni fegyveres erők csütörtökre virradó éjjel megölték az al-Kaida nemzetközi terroristahálózat egyik körözött tagját, egy robbantási szakértőt a Pakisztán északnyugati, Afganisztánnal határos részén végrehajtott rajtaütésben - jelentette be a pakisztáni tájékoztatási miniszter.

Az egyiptomi állampolgárságú Muhszin Músza Matavalli Atva, aki 45. életévében járt, Észak-Vazirisztán tartomány egyik hegyi falujában, Nagar Kalajban vesztette életét. Az Abdur-Rahmán el-Muhadzsir néven is ismert, az al-Kaida egyik robbantási szakértőjeként számon tartott férfit az 1998. augusztusi tanzániai és kenyai amerikai nagykövetségek elleni robbantásos merényletben való részvételéért köröztette az Egyesült Államok, ötmillió dolláros vérdíjat tűzve ki az egyiptomi fejére. A nyolc évvel ezelőtti terrortámadásokban 12 amerikai és több mint 200 afrikai halt meg.

Mint az titkosszolgálati körökből kiszivárgott, a szerda este Észak-Vazirisztán legfontosabb településétől, Mirámsáhtól hat kilométerre délre fekvő Nagar Kalajban rejtőző szélsőségesek elleni rajtaütésben, amelynek során a pakisztáni hadsereg harci helikopterei megsemmisítettek egy házat, Atván kívül két pakisztáni és négy külföldi szélsőséges vesztette életét, és meghalt egy kétéves és egy két hónapos gyerek is.

Eközben az Afganisztánba vezényelt koalíciós erők az amerikai katonaság közlése szerint megöltek hat lázadót a közép-ázsiai ország északkeleti részén. A tájékoztatás szerint a nyugati szövetségesek és az afgán biztonsági erők szerdán indítottak közös szárazföldi és légi hadműveletet Kunár tartományban a kabuli kormánnyal szemben álló fegyveresek ellen, akik közül eddig hatot megöltek.

A Puma elnevezésű hadműveletben 2500 katona vesz részt az afgán és a külföldi koalíciós erők részéről. Bevetnek B-52-es amerikai bombázókat, F-15 Eagle vadászbombázókat, a brit légierő Harrier típusú, helyből fölszálló gépeit, pilóta nélküli kémrepülőgépeket és még számos más légi és szárazföldi járművet.

A hadművelet egy nappal az után indult meg, hogy a tartományban fekvő Aszadábád városában kedden rakéta csapódott be egy iskolába, megölve hét tanulót, és megsebesítve harmincnégy személyt, többségükben iskolásokat és egy tanárt. A Pakisztánnal határos Kunár tartományban az amerikaiak által a hatalomból elűzött fanatikus muzulmán tálibok és szövetségeseik vertek tanyát.

Rakéta csapódott be a kabuli védelmi minisztérium területén is, de csak apróbb károkat okozott, emberéletben pedig egyáltalán nem esett kár - közölték csütörtökön afgán tisztségviselők.