Már atomhatalmi pozícióból tárgyalna a nyugattal Irán - legalábbis Mahmud Ahmadenizsád elnök szerdai nyilatkozata szerint. A sikeres urándúsítást héten bejelentő elnök nem enged a nemzetközi nyomásnak, hogy felhagyjon nukleáris kutatásával. Vélhetően a csütörtökön Teheránba érkezett Mohamed el-Baradei atomügynökségi elnök győzködése sem hatja meg.

Irán nem függeszti fel az urándúsítást, és nem engedelmeskedik az atomprogramja leállítását követelő nemzetközi felhívásoknak. Ezt szerda este közölte Mahmúd Ahmadinezsád iráni államfő, mielőtt Mohammed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója csütörtökön megérkezett volna Teheránba. Baradei az urándúsítás felfüggesztéséről győzködné Iránt. "Megfelelő a pillanat a tárgyalások útján elérhető politikai megoldásra" - mondta a főigazgató csütörtökön, aki még aznap találkozik az iráni nukleáris programról szóló tárgyalásokat vezető Ali Laridzsánival, az iráni legfelső nemzetbiztonsági tanács titkárával, valamint Golamreza Agazadehhel, az iráni atomenergia-hivatal vezetőjével.

Kérdéses ugyanakkor, lesz-e ezeknek a találkozásoknak eredményük. Az IRNA iráni hírügynökség által idézett Ahmadinezsád nyilatkozata nem sok jóval kecsegtetik a Nobel-békedíjas diplomatát. Az iráni elnök szerint országa már atomhatalom, és csakis ebből a pozícióból tárgyal másokkal. "Nem tárgyalunk senkivel népünk jogairól, és senkinek sincsen joga arra, hogy egy jottányit is visszaszorítson bennünket azon az úton, amelyen elindultunk" - mondta Ahmadinezsád, aki szerint akit felbőszített Irán nukleáris sikere, az csak dühöngjön és "haljon bele a mérgébe".

Ahmadinezsád szerint az urándúsításhoz eddig használt 164 centrifuga, amellyel 3,5 százalékos dúsítást tudtak végrehajtani, csak a kezdet, a következő lépésben a hatékonyságot ennek négyszeresére emelik. Ezzel kapcsolatban egyelőre kutatások folynak. Mohammed Szaídi, az iráni atomenergetikai hivatal helyettes vezetője szerint hazája hosszú távon ipari méretekben akar uránt dúsítani, ennek érdekében 2006 végéig 3000 centrifugát akarnak üzembe helyezni Natanzban, majd a bővítés harmadik fázisában 54 ezret.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa március 29-i nyilatkozatában 30 napot adott Iránnak, hogy tegyen eleget a NAÜ követeléseinek. Ezt a nyugati országok szorgalmazták, amelyek attól tartanak, hogy Teherán békés célúnak mondott atomprogramja leple alatt atomfegyver előállítására törekszik. Irán ezt cáfolja. A BT Németországgal kiegészült képviselői jövő héten Moszkvában vitatják meg az iráni atomdossziéval kapcsolatos teendőket. A rendezés érdekében Kína Iránba és Oroszországba küldi fegyverzet-ellenőrzéssel foglalkozó csúcsdiplomatáját.

MTI/[origo]