Tizenhárom áldozata van egy bagdadi merényletnek

2006.04.13. 19:55

Gépkocsiba rejtett pokolgép robbant csütörtökön kora este Bagdad egyik északi, síiták lakta elővárosában - közölte egy biztonsági illetékes.

"Szaab al-Bur zöldségpiaca közelében egy parkoló gépkocsiba rejtett pokolgép az első adatok szerint tizenhárom embert ölt meg és nyolcat megsebesített" - mondta az illetékes. Előző nap egy Bagdadtól északra fekvő falu síita mecsete közelében felrobbant gépkocsiba rejtett pokolgép 26 emberéletet követelt, és hetvenen sebesültek meg.

Fegyveresek lelőtték az egyik legtekintélyesebb szunnita politikus fivérét csütörtökön Bagdadban - jelentette be a politikus pártja, az Iraki Iszlám Párt, az egyik legjelentősebb iraki szunnita politikai szervezet. Mahmúd Ahmedot, Tarík al-Hasemi fivérét az iraki főváros központjában gyilkolták meg. Hasemi a várhatóan hétfőn összeülő új parlament elnöki posztjának várományosa.

A robbantás és a gyilkosság a két fő muzulmán vallási irányzat követői közötti növekvő feszültség légkörében történt, sokan az arab ország lakosságának többségét kitevő síiták és a szunnita kisebbség közötti polgárháború kirobbanásától tartanak.