Tizenöt évet kapott egy hutu polgármester

2006.04.13. 17:13

Az 1994-es több százezer ember halálával járó mészárlásban való részvétele miatt ítéltek 15 évre egy hutu polgármestert Tanzániában. Paul Bisengimina bátorításával a hutu fegyveresek ezer tuszit gyilkoltak meg, akik egy templomba menekültek az általa irányított településen.

Emberiesség elleni bűntett miatt tizenöt évi szabadságvesztést szabott ki csütörtökön a tanzániai Arushában működő ENSZ-törvényszék egy ruandai hutu polgármesterre. Az 58 éves elöljárót a kelet-afrikai országban 1994 tavaszán véghezvitt népirtással kapcsolatban fogták perbe.

Paul Bisengimina a ruandai fővárossal szomszédos Gikoro polgármestereként támogatta és bátorította a népirtás elől egy templomban menedéket kereső ezer tuszi lemészárlását. Bisengimina vádalku keretében két vádpontban beismerte bűnösségét, az ellene fölhozott további nyolc vádat ejtette az ügyészség. A vizsgálati fogságban töltött négy éve beszámít a büntetésbe.

Több mint félmillió ember - többségében a kisebbségi tuszi népcsoport tagjai - estek az 1994-es száznapos mészárlás áldozatául Ruandában. Az öldöklés felelőseinek megbüntetésére az ENSZ által felállított nemzetközi törvényszék eddig 23 személyt ítélt el emberiesség elleni bűnök vádjával, három vádlottat felmentettek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK