Az iráni elnök szerint Teherán nem tulajdonít jelentőséget Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter szavainak, amelyekkel azt javasolta a Biztonsági Tanácsnak, hogy erélyesen lépjen fel az iszlám köztársasággal szemben az ott végzett urándúsítás leállítása végett.

"Nem számít, mit mond (Rice). Mondhat, amit akar, mi nem tulajdonítunk neki jelentőséget" - jelentette ki pénteken újságírók előtt Mahmúd Ahmadinezsád elnök Teheránban, a palesztinok megsegítéséről rendezett nemzetközi konferencia egyik szünetében.

Rice azt mondta csütörtökön, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának fontolóra kellene vennie az ENSZ-alapokmány 7. fejezetének alkalmazását. (Ez a fejezet kényszerítő eszközök, köztük a katonai erő igénybe vételét is lehetővé teszi a nemzetközi kötelezettségeiket nem teljesítő államokkal szemben.)

Az iráni Forradalmi Gárda parancsnoka óva intette pénteken az Egyesült Államokat egy Irán elleni katonai támadástól. Jahja Rahim Szafavi tábornok - szintén a palesztinok támogatásáról rendezett értekezlet egyik szünetében - kijelentette újságírók előtt: "szoros figyelemmel kísérjük a térségben állomásozó amerikai erőket, és azt tanácsoljuk nekik, hogy ne veszélyeztessék a térség biztonságát Irán megtámadásával". Hozzátette: az amerikaiaknak kell a legjobban tudniuk, mennyire sebezhetők a térségben állomásozó erőik. "Azt tanácsolom nekik, ne kövessenek el olyan stratégiai hibát, hogy megtámadják Iránt" - mondta az iráni tábornok.