Washington álláspontja szerint a Koszovó jogállását meghatározó folyamatnak még az idén be kell fejeződnie - közölte pénteken pristinai látogatásán Frank Wisner, az Egyesült Államok koszovói különmegbízottja.

Az amerikai politikus - aki a bécsi státustárgyalások lebonyolításával megbízott ENSZ-diplomata, Martti Ahtisaari "csapatát" erősíti - Koszovóban tárgyalt albán és szerb politikai vezetőkkel, és nem titkolta: azzal a céllal érkezett a térségbe, hogy megoldást találjon Koszovó jogállására, megismerkedjen Belgrád és Pristina álláspontjával.

Wisner szerint az Egyesült Államok azon az állásponton van, hogy még az idén megoldást kell találni Koszovó státusára, a jogállásnak pedig olyannak kell lennie, amely hozzájárul a térség stabilitásának és európai integrációjának elősegítéséhez.

A bécsi státustárgyalásokon már háromszor találkoztak egymással a belgrádi és pristinai szakértők, de megbeszéléseiken egyelőre még a hatalmi szervek decentralizációjáról és az önkormányzati reformról szóló első témakört sem sikerült lezárni, kifejezetten a tartomány jogállásáról pedig végképp nem volt szó. Ahtisaari szerint a gyakorlati kérdések - decentralizáció, kisebbségi jogok, menekültügy, vallási örökség oltalma - megvitatása után kerülne terítékre a jogállás kérdése, ugyanakkor Wisner nyilatkozatából is kitűnt, hogy időközben intenzív diplomáciai háttéregyeztetés zajlik a jogállás meghatározása végett.

Pristinai látogatása előtt Wisner Macedóniában járt. A belgrádi média idézte pénteken a Kanal 5 szkopjei tévécsatornát, amely szerint az amerikai különmegbízott tolmácsolta Branko Crvenkovszki macedón elnöknek és Vlado Bucskovszki kormányfőnek az Egyesült Államok álláspontját, miszerint a függetlenséget tekinti a legjobb megoldásnak Koszovó státusára.

"Wisner nem köntörfalazott, hanem a legközvetlenebbül tolmácsolta Crvenkovszkinak és Bucskovszkinak az amerikai elnök álláspontját, miszerint Koszovónak az év végéig függetlenné kell válnia" - idézett a macedón tévé egy névtelenül nyilatkozó szkopjei illetékest.