Amnesztiát kaptak a halálra ítéltek a Fülöp-szigeteken

2006.04.16. 16:15

Az összes halálra ítélt büntetését életfogytiglanra változtatta a Fülöp-szigetek államfője vasárnap. Ezzel mintegy 1200 ember menekült meg a kivégzéstől.

A Fülöp-szigetek államfője, Gloria Macapagal Arroyo húsvét vasárnap jelentette be hivatalosan, hogy minden halálra ítélt büntetését életfogytig tartó börtönre mérsékli. A rendelkezés mintegy 1200 elítéltet érint. A döntés hátterében egyesek szerint az áll, hogy államfő ezzel a befolyásos katolikus püspökök kegyeit keresi, hogy megnyerje őket egy tervezett alkotmányreformnak, amely az ellenzék szerint az elnöki hatalmat növelné. A köztársasági elnök tanácsadói azonban tagadták, hogy Arroyo a lépéssel az egyháznak akart volna kedvére tenni.

Mások azt kifogásolták, hogy Arroyo a döntés előtt nem hallgatta meg az elítéltek áldozatainak hozzátartozóit. A katolikus egyház - melyhez a szigetország lakóinak többsége tartozik - viszont ellenzi a halálbüntetést, és a hívő katolikus Arroyo elnök alatt egyetlen kivégzést sem hajtottak végre a délkelet-ázsiai országban.

Az egyház nemrégiben jelezte: aggodalommal szemléli a kormány törekvését, hogy mielőbb parlamentáris rendszer váltsa fel a jelenlegi elnöki rendszert az országban. A kormány szerint a reform alkalmas lenne a politikai feszültségek csökkentésére, az országban ugyanis az elmúlt húsz évben tucatnyi puccskísérlet történt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK