Wesley Clark szerint Rumsfeld védelmi miniszter és Dick Cheney alelnök olyan katonai beavatkozásba vitte bele az Egyesült Államokat Irakban, amelynek "semmi köze nincs" a terrorizmus elleni harchoz. Rumsfeld lemondását korábban már hat nyugalmazott amerikai tábornok is követelte.

Forrás: EPA
Donald Rumsfeld

A NATO európai haderőinek egykori főparancsnoka, Wesley Clark csatlakozott azokhoz a nyugalmazott amerikai tábornokokhoz, akik már korábban Donald Rumsfeld védelmi miniszter távozását követelték. Wesley Clark, aki 2004-ben indult a demokraták elnökjelöltségének elnyeréséért, s nem kizárt, hogy 2008-ban elnökjelölt lehet, már több ízben állást foglalt az Egyesült Államok 2003 márciusában indított iraki beavatkozása ellen.

"Azt gondolom, hogy Rumsfeld miniszter nem végzett jó munkát. Mennie kell" - mondta Clark a Fox News amerikai televíziós hálózatnak adott nyilatkozatában. Clark szerint Rumsfeld és Dick Cheney alelnök egy olyan katonai beavatkozásba vitte bele az Egyesült Államokat Irakban, amelynek "semmi köze nincs" a terrorizmus elleni harchoz. "Háborúra szólítottak, mielőtt még a diplomáciai erőfeszítések befejeződtek volna. Ez tragikus hiba volt, hadászati baklövés" - mondta a nyugalmazott tábornok, s hozzáfűzte, ideje, hogy új vezetés kerüljön a Pentagon élére.

George Bush elnök pénteken teljes támogatásáról biztosította védelmi miniszterét, akinek lemondását addig hat nyugalmazott amerikai tábornok követelte. Érveik szerint Rumsfeld felelős az Irakban elkövetett hibákért, vezetési stílusa arrogáns, a miniszter túl sokat vállal magára és semmibe veszi azokat a tábornokokat, akik ténylegesen vezetik az amerikai csapatokat. A The New York Times vasárnapi jelentése szerint a Pentagon nyilatkozatban utasította vissza a Rumsfeldet érő bírálatokat. A tekintélyes amerikai lap szerint Rumsfeld kedden személyesen is találkozni akar a szóban forgó csoport tagjaival.