Korbácsolás járt nők alkalmazásáért

2006.04.18. 15:01

Korbácsolásra ítélt egy szaúdi bíróság egy étteremtulajdonost. A férfi bűne az volt, hogy nőket alkalmazott éttermében.

Kilencven korbácsütésre ítélt egy szaúdi bíróság egy vendéglőst két nő alkalmazásáért - jelentette keddi számában egy rijádi lap. Az elítélt elmenekült az országból. Nabíl ar-Ramadánt márciusban ítélte el al-Katíf város iszlám bírósága: az ítélet szerint erkölcsi vétséget követett el azzal, hogy 2004 augusztusában vendéglőjében alkalmazott két nőt - írta az Arab News.

A szökésben lévő elítélt, aki telefonon nyilatkozott a lapnak, elmondta, hogy a per során ügyvédje nem volt, és azért menekült el, mert félt a sebtében kiszabott büntetés gyors végrehajtásától. Az ítélet "sért engem mint emberi lényt" - tette hozzá. A két nő mindössze négy órája dolgozott a vendéglőben, amikor a kiérkező rendőrök bezáratták a helyiséget - olvasható az Arab Newsban.

Szaúd-Arábiában a vahhábizmus, az iszlám egy különösen puritán változata az uralkodó értékrend, amely tiltja a két nem bárminemű vegyülését a házasságon kívül. A szaúdi nőknek nincs joguk például autót vezetni, nem utazhatnak a férjük vagy a családból egy férfi engedélye nélkül, és nem étkezhetnek egyedül egy étteremben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK