Prodi telefonon beszélt a palesztin kormányfővel

2006.04.19. 22:46

Romano Prodi, az olasz balközép erők vezetője telefonon beszélt szerdán Iszmáil Haníje palesztin miniszterelnökkel, aki gratulált Prodinak az olaszországi választásokon aratott győzelemhez.

Forrás: MTI
Romano Prodi

Prodi az Európai Unió első olyan magas rangú politikusa, aki beszélt a radikális iszlámista Hamász mozgalom által delegált miniszterelnökkel. A nyugati kormányok hallani sem akarnak arról, hogy kapcsolatba lépjenek Haníjével, mivel a Hamász nem hajlandó elismerni Izraelnek a létezéshez való jogát. A beszélgetés tényét Prodi és Haníje hivatala is megerősítette.

Forrás: EPA
Iszmáil Haníje

A beszélgetés során Prodi emlékeztette Haníjét, hogy a Palesztin Hatósággal való nemzetközi párbeszéd elképzelhetetlen három alapvető feltétel teljesülése nélkül. Megismételte, hogy a Hamásznak le kell mondania a terrorizmus minden formájáról, el kell ismernie Izrael államot, valamint el kell fogadnia az összes eddig megkötött izraeli-palesztin békemegállapodást.

Haníje segítséget kért az olasz politikustól ahhoz, hogy a Nyugat oldja fel az új palesztin kormányt sújtó pénzügyi és diplomáciai zárlatot. Hozzátette, hogy a Palesztin Hatóság nyugalmat és valódi békét akar a térségben, az izraeli megszállás felszámolása és a palesztinok jogainak figyelembe vétele mellett.

KAPCSOLÓDÓ CIKK