Menedékjogért fordul Oroszországhoz a belga szélsőjobb vezetője

2006.04.20. 20:29

Politikai menedékjogot akar kérni Oroszországban az egyik belga párt, a szélsőjobboldali Nemzeti Front vezetője, Daniel Féret. Egy belga bíróság rasszizmus és diszkrimináció miatt közhasznú munkára és a választójogától való megfosztására ítélte a szélsőjobboldali vezetőt.

Ezt ő maga jelentette be csütörtökön Brüsszelben, mondván: a jövő hét elején Moszkvába megy egy tanácskozásra, a "hazafias politikai pártok nemzetközi kongresszusára", s ott megbeszéléseket folytat majd a Vlagyimir Zsirinovszkij vezette orosz testvérpárt illetékeseivel a menedékjog megszerzésének feltételeiről. S hogy egy szélsőjobboldali vezető miért éppen Oroszországban akar menedékjogot kérni? Féret szerint azért, mert "ez egy demokratikus ország, ahol még tudják, mi az a szólásszabadság".

A belga szélsőjobboldali vezető döntését valószínűleg az magyarázza, hogy kedden egy belga bíróság rasszizmus és diszkrimináció miatt 250 óra közhasznú munkára és választójogától 10 évig tartó megfosztásra ítélte őt. A bíróság ezzel helyt adott annak a vádnak, hogy Féret olyan plakátokat hozott nyilvánosságra, olyan választási programot hirdetett, amely egyenlőségjelet tesz a külföldi bevándoroltak és a bűnözők között.

A Nemzeti Front csak Belgium francia ajkúak lakta részében működik (a flamand régiónak saját pártjai vannak), s itt 5,6 százalékos eredményt ért el a legutóbbi, 2004-es regionális választásokon. Ugyanakkor a legújabb közvélemény-kutatások szerint támogatottsága erősödik, immár 9,4 százalékra számíthat.