Titkos kivégzések ellen tiltakoznak a jogvédők

2006.04.20. 15:35

A halálbüntetést övező titoktartás miatt több országban egyátalán nem tudni, hogy összesen hány embert végeznek ki évente - áll az Amnesty International jogvédő szervezet közleményében. A rendelkezésre álló adatok szerint jelenleg világszerte 20 ezer ember várja halálos ítéletének végrehajtását. A kivégzések majdnem 80 százalékát Kínában hajtják végre, ott adócsalásért és sikkasztásért is járhat halálbüntetés.

Az Amnesty International jogvédő szervezet csütörtökön nyilvánosságra hozott adatai szerint világszerte 20 ezer ember várja halálos ítéletének végrehajtását. A tényleges számok a halálbüntetést övező titoktartás miatt sokkal magasabbak lehetnek. Számos kormány, ahogy a kínai is, megtagadja a kivégzések teljes hivatalos statisztikájának nyilvánosságra hozatalát. Vietnamban például a halálbüntetéssel kapcsolatos adatok államtitoknak minősülnek.

Az Amnesty International magyarországi szervezete csütörtökön a budapesti kínai nagykövetség előtt tiltakozott a kivégzések ellen. Az aktivisták arra szólították fel a magyar kormányt, hogy következetesen álljon ki az emberi jogok kérdése mellett, és kétoldalú kapcsolataiban a halálbüntetés eltörlését szorgalmazza.

2005-ben legalább 2148 embert végeztek ki a világ 22 országában - 94 százalékukat Kínában, Iránban, Szaúd-Arábiában és az Egyesült Államokban. 2005-ben újabb 5186 embert ítéltek halálra 53 országban.

Kínában - mely az összes kivégzések majdnem 80 százalékáért felelős - összesen 68-féle bűncselekményért ítélhetnek halálra és végezhetnek ki embereket. Ezek között megtalálhatóak olyan bűncselekmények is, mint az adócsalás, a sikkasztás vagy a kábítószerrel való visszaélés. 

A jogvédők állítása szerint Szaúd-Arábiában embereket hurcoltak el börtöncelláikból és végeztek ki anélkül, hogy az érintettek korábban tudtak volna arról, hogy ügyükben halálos ítélet született volna, míg másokat olyan nyelven hallgattak ki és ítéltek halálra, melyet nem is értettek. Japánban több embert is úgy ítéltek halálra, hogy erőszakkal csikarták ki beismerő vallomásukat.

Az Amnesty International tudomása szerint Irán volt 2005-ben az egyetlen olyan ország, ahol fiatalkorú elkövetőket végeztek ki. Az országban tavaly legalább 8 embert végeztek ki olyan bűncselekményekért, melyeket még fiatalkorúként követtek el. Közülük ketten a halálbüntetés végrehajtásakor sem voltak még 18 évesek. 

Az Egyesült Államokban két halálra ítélt férfit engedtek szabadon 2005-ben, miután  ártatlanságukat igazoló bizonyítékokat találtak. Az USA-ban tavaly így is 60 embert végeztek ki, és további 3400 halálraítélt ember van börtönben. 50-ből 32 tagállam törvényeiben szerepel a halálbüntetés, amely megtalálható még az USA katonai és szövetségi törvényeiben is. Az Egyesült Államok ugyanakkor 2005 márciusában törvénytelennek nyilvánította fiatalkorúak kivégzését.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK