Elérte a korábbi rekordot Chirac francia elnök és Villepin francia miniszterelnök népszerűtlensége. Egy friss közvélemény-kutatás eredménye szerint a megkérdezettek 29 százaléka "elégedett" Chirackal, 24 százalékuk Villepinnel.

A francia elnöknek és miniszterelnökének népszerűsége tovább csökkent immár tíz nappal az első munkavállalásról szóló törvény visszavonása után: egy vasárnap nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatási eredmény szerint a megkérdezetteknek már csak 29 százaléka "elégedett" Jacques Chirackal, Dominique de Villepinnel pedig 24 százalékuk. Chirac és Villepin heteken át szemben állt egymással az első munkavállalásról szóló törvény kapcsán, amelyet a több millió fős tüntetések hatására vont vissza a kormány.

A felmérésben részt vevők 70 százaléka nyilatkozott úgy, hogy elégedetlen az államfővel. Ez egy olyan rekord magas arány Chirac esetében, amelyet már 2005 júniusában is elért, miután a franciák népszavazáson nemet mondtak az európai alkotmánytervezetre. A felmérést az Ifop cég készítette, és eredménye a Le Journal du Dimanche című lapban jelent meg.

Villepin népszerűségi szintje azonos elődjéével, Jean-Pierre Raffarinével, akinek helyébe a népszavazás után lépett. Chirac népszerűségvesztése különösen a 18 és 24 év közöttiek körében erős, illetve a szabad foglalkozásúak és a felsővezetők között. Mindazonáltal 8 százalékponttal (43 százalékra) nőtt a támogatottsága a kormánypártnak, a Népi Mozgalom Uniójának szimpatizánsai körében. A pártot Nicholas Sarkozy belügyminiszter vezeti, aki jövőre indul az államfőválasztáson.