Öt éven át tartó kormányzásra készül Prodi, az olasz parlamenti választásokon többséget szerzett baloldal vezetője. A leköszönő kormányfő, Silvio Berlusconi a napokban tette egyértelművé, hogy a kompromisszumok nélküli ellenzék szerepére készül.

Teljes kormányzási ciklusra készül Romano Prodi, az olasz parlamenti választásokon csekély többséget szerzett baloldal vezetője, ellenfele pedig hosszú és elszánt ellenzéki szerepre rendezkedik be az olasz médiában vasárnap megjelent híradások szerint. "Egységesek maradunk öt éven át" - jelentette ki Prodi a Sky TG24 bolognai kereskedelmi tv-nek egy nappal azután, hogy az alsóháziban szerzett baloldali többség után a szenátusi is bírósági megerősítést nyert.

A kérdésre, mit szól ahhoz, hogy riválisa, Silvio Berlusconi mindeddig nem gratulált neki, azt felelte: "Ez az ő problémája, nem az enyém". A távozó miniszterelnök, aki a jobbközép Szabadságjogok Háza pártszövetséget vezette a választási küzdelemben, közel két héttel a választások után, pénteken ismerte el először - burkoltan - vereségét. Az elmúlt két napban egyértelművé tette, hogy a kompromisszumok nélküli ellenzék szerepére készül.

A Prodi vezette Unió pártszövetség széles politikai skálát ölel fel: centrista katolikus pártok és kommunista pártok egyaránt tagjai. A hét végén az Unióban megtörténtek az első személyi döntések is. A szenátusi házelnökségre Giulio Andreotti hétszeres miniszterelnököt jelölte az Unió. A képviselőházi házelnökség várományosa Fausto Bertinotti, a Kommunista Újraalapítás vezetője. Megfigyelők szerint Prodi ezúttal erősen a koalícióhoz akarja kötni Bertinottit, 1998-ban ugyanis az első Prodi-kormány bukásához vezetett, hogy Bertinotti pártja megvonta támogatását a kormánytól.