Az amerikai hírszerző szolgálatok hitelesnek találták Oszama bin Laden vasárnap, az al-Dzsazíra televízióban sugárzott hangüzenetét. Bin Laden muszlimok elleni nyugati keresztes háborúról beszélt.

Hitelesnek ítélték az amerikai hírszerző szolgálatok Oszama bin Laden terrorista vezér legújabb üzenetét - közölte vasárnap este a Fehér Ház szóvivője. A vidéki körúton lévő George Bush elnök kíséretében tartózkodó Scott McClellan a hírszerző szolgálatok vizsgálatára hivatkozva azt a véleményt fogalmazta meg, hogy a hangkazetta hiteles.

Az al-Dzsazíra pánarab televízió által vasárnap sugárzott üzenetében az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetője a radikális Hamász alkotta palesztin kormány támogatásának megvonása miatt az iszlám elleni keresztes hadjárattal vádolta a Nyugatot, és az ENSZ-erők elleni szudáni harcra buzdította híveit. A felvétel tartalmát röviddel később már több bírálat is érte: egyebek közt a Hamász radikális palesztin mozgalom is elhatárolódott tőle.

A Fehér Ház szóvivője az üzenet ellenére úgy vélte, hogy az al-Kaida vezetése menekülőben van, és egyre nagyobb nyomás nehezedik rá. A szóvivői posztról hamarosan leköszönő McClellan szerint az amerikai kormányzat tovább folytatja a harcot a külföldi ellenséggel szemben, és meghiúsít minden összeesküvési tervet az Egyesült Államok ellen.