Merénylet egy egyiptomi búvárparadicsomban

2006.04.24. 20:08

Huszonhárom ember meghalt, és több mit hatvanan megsebesültek, amikor három pokolgépet robbantottak az egyiptomi Dahabban. A népszerű Vörös-tengeri búvárparadicsomban sok turista tartózkodik, ennek ellenére a halottak között csak három külföldi volt. Az eddigi jelentések szerint magyar áldozatai nincsenek a robbantásoknak.

A legfrissebb adatok szerint legalább 23 halottja és több mint hatvan sebesültje van az Akabai-öbölben fekvő Dahabban hétfőn este elkövetett három robbantásnak - közölte a sínai-félszigeti mentőszolgálatok egyik illetékese. Az első jelentések még 150 áldozatról és 160 sebesültről szóltak.

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió azt jelentette, hogy a robbantások három célpontja egy szálloda, egy étterem és egy bevásárlóközpont volt. Szemtanúk elmondása szerint a robbantásokat a város bazár-negyedében hajtották végre helyi idő szerint este 7 óra 15 perckor.

Egyiptomban jelenleg tartják az ötnapos kopt húsvétot, a turistaszezon is a csúcspontjára hágott, a szállodák tele vannak európai, izraeli és helyi turistákkal.

A hivatalos adatok szerint a halálos áldozatok többsége - húsz ember - egyiptomi, rajtuk kívül meghalt egy svájci és egy orosz turista, illetve egy német gyerek. A hatvankét sebesült többsége ugyancsak egyiptomi, közülük húszan külföldiek, dánok, britek, olaszok, németek, franciák, amerikaiak, dél-koreaiak, libanoniak, palesztinok, izraeliek és ausztrálok.

Nincs magyar áldozat

Magyar állampolgár sem a halottak, sem a sebesültek között nincs, ezt az információt Polgár Viktor, a magyar Külügyminisztérium szóvivője is megerősítette nem sokkal éjfél előtt. A minisztérium úgy tudja, hogy negyvenhét magyar tartózkodik a térségben, egy helyi búvárklub szervezésében. Valamennyien sértetlenek. Arról a magyar hatóságoknak nincs tudomása, hogy a klub vendégein kívül további magyar turisták is tartózkodtak volna az üdülőhelyen.

Tóth Imre, a dahabi Lighthouse búvárközpont magyar ügyvezetője szerint is biztonságban van mind a 47 magyar vendég. A búvárklubban összesen száz vendég tartózkodott, a külföldiek többsége szintén sértetlen maradt.

Tóth Imre szemtanúkra és a helyi tv-adókra hivatkozva elmondta: a dahabi bazárban végrehajtott robbanások sokkal kisebb hatóerejűek voltak, mint a tavaly júliusban Sarm es-Sejkben elkövetett robbantások. Erre enged következtetni az a körülmény is, hogy a szerkezetek 5-6 méternyi távolságban robbantak a környező házaktól, de még azok ablakai sem törtek be a detonáció nyomán.

Nincs még felelős

A kairói magyar nagykövetség ügyeletese elmondta a távirati irodának, hogy ez egy kisebb, csendes üdülőhely, nem olyan felkapott és zsúfolt, mint Sarm es-Sejk. A helyzet egyelőre zavaros, a várost körbezárták a biztonságiak, és nem engednek ki senkit.

Az elmúlt másfél évben több súlyos merényletet hajtottak végre a Sínai-félszigeten, Tabában, Rasz Sitanban és Sarm-es-Sejkben. Dahab éppen Taba és Sarm-es-Sejk között fekszik.

A merényletért egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta a felelősséget. A hatóságok arra gyanakszanak, hogy akárcsak a korábbi merényleteket, a mostaniakat is egy szélsőséges iszlám aktivistákból álló, Sínai-félszigeti csoport követhette el.

Egyiptom hétfőn késő este lezárta az Izraellel közös határt, hogy megakadályozza az esetleges gyanúsítottak átszökését.

Előző
Következő