Informatikusokat és beduinokat vettek őrizetbe Egyiptomban

2006.04.25. 21:31

Két mérnök-informatikus van az egyiptomi állami hírügynökség értesülése szerint az egyiptomi Dahabban hétfő este elkövetett hármas robbantásos merénylettel kapcsolatban őrizetbe vett tíz személy között. A hatóságok hetven helybéli beduint is bevittek kihallgatásra.

A MENA jelentése szerint a két mérnök-informatikus a merénylet előtti napon érkezett a fővárosból, Kairóból a Sínai-félsziget keleti részén, az Akabai-öbölben fekvő búvárparadicsomba.

Az elmúlt másfél évben a Sínai-félsziget két másik pontja is robbantásos merénylet színhelye volt. Azon a két helyszínen, Sarm-es-Sejkben és Tabában, összesen mintegy 100 ember lelte halálát. Mindkét akciót egy alig ismert sínai-félszigeti csoportocska vállalta. Az egyiptomi hatóságok egy, a félsziget északi részében, el-Arisban felnőtt, s idővel az iszlámista eszmék rabjává vált palesztint, bizonyos Ijád Szaíd Szálehet tartják a szervezet alapítójának. Száleh a tábai Hilton szállodánál elkövetett merényletben vesztette életét 2004 októberében, az egyiptomi rendőrség akkori közlése szerint azért, mert rosszul volt beállítva a nála lévő pokolgép időzítőszerkezete.

Szakértők a dahabi merénylet kapcsán is kizárják a külföldi terrorszervezetek, például az al-Kaida érintettségét, inkább elégedetlenkedő helybéli beduinokat sejtenek a háttérben. Gyanújukat táplálhatja, hogy a hétfő este a dahabi óváros három pontján működésbe lépő pokolgépek kezdetlegesek voltak, leginkább házi készítésű robbanószerkezeteknek tűntek.

A Sínai-félszigeten a turizmusban dolgozó beduinok most attól tartanak, bűnbaknak kiáltják ki őket a hétfői merényletek miatt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK