A hatóságok vizsgálják azokat az üzeneteket, melyeket az elfogott olasz maffiavezér, Bernardo Provenzano váltott a klán tagjaival. Az ügyészek abban bíznak, hogy a titkosított üzenetek megfejtésével a maffiavezér utódainak nyomára bukkannak. Provenzanót április elején fogták el Szicíliában.

A nemrégiben elfogott maffiafőnök, Bernardo Provenzano titkosított üzeneteit vizsgálják az olasz hatóságok, mert abban bíznak, hogy a levelek eljuttatják őket a maffiavezér utódaihoz - írja a Guardian brit lap internetes kiadása.  A titkosított üzeneteket Provenzano szicíliai búvóhelyén találták meg, itt dolgozott együtt a maffia fiatalabb tagjával, Matteo Messina Denaróval. A levelezések arra utalnak, hogy Provenzano a 44 éves Denarót választotta utódjául.

A maffiaügyben vizsgálódó ügyészek szerint a titkosított üzenetek - a pizzinik, ahogy Szicíliában hívják őket - arra utalnak, hogy az idős maffiavezér kiemelten kezelte Denarót, aki a bűnszervezetben a Trapani körzetet felügyelte. A levelezésekben szó esik a maffia hatásköre alatt álló politikusokról, a zsarolásokról, emberek lefizetéséről, valamint arról is, hogy a maffiát hogyan lehetne megerősíteni.

A 73 éves Provenzano írógéppel írta üzeneteit, aláírás helyett pedig csak annyit írt, hogy "Az első számú". A levelekben Denaro az Alessio fedőnevet használta, ő számítógéppel írta az üzeneteit, de saját kezűleg írta őket alá.

A hatóságok Denarót 15 éve keresik. Többek között azzal gyanúsítják, hogy megölt egy másik maffiavezért és annak feleségét.

Bernardo Provenzanót 43 évig tartó keresés után fogták el április elején az olasz hatóságok. Elfogása óta az ügyészeknek nem sikerült a maffiavezért szóra bírni. Provenzanót sokan csak "Traktor" néven hívják, miután egy informátor egyszer úgy jellemezte, mint aki "lekaszálja az embereket", másik beceneve "Könyvelő", erőszakos elődeihez képest szerény és visszafogott vezetési stílusára utal.