Az USA még az idén elindítaná a NATO-tagság felé Ukrajnát, így a kelet-európai ország még Bush elnöksége alatt taggá válhatna - ha sikerül meggyőzni erről a többi tagországot is. A Financial Times szerint erre a héten Szófiában, a tagállamok külügyminisztereinek találkozóján kerülhet sor.

Ukrajnát elindíthatják a NATO-tagság felé vezető úton, legalábbis várhatóan erről próbálja meg meggyőzni szövetséges kollégáit az amerikai külügyminiszter a héten Szófiában - írja a Financial Times.

Az USA tervei szerint Ukrajna szeptemberben csatlakozna a tagságot célzó akciótervhez, de mindenképpen a szervezet novemberben várható rigai csúcstalálkozója előtt. Ezzel Ukrajna még Bush elnöksége alatt - 2009-ig - teljes taggá válhat.

Oroszország azonban várhatóan ellenzi majd, hogy a hozzá történelmileg és stratégiailag is szorosan kapcsolódó ország NATO-taggá váljon. Az oroszok máig fájlalják a balti államok belépését a szervezetbe.

Ukrajna ugyanakkor sokkal inkább szeretne az Európai Unió tagjává válni, erre azonban még ígéreteket sem nagyon kapott. Többen ugyanakkor úgy vélik, a NATO-tagság kilátása növelheti az EU-tagság lehetőségeit is.