Ráadást kapott a Rabin-gyilkosság egyik elítéltje

2006.04.27. 20:00

További egyéves börtönbüntetést szabott ki a bíróság csütörtökön Jichák Rabin egykori izraeli miniszterelnök gyilkosának bűnsegédjére, aki azzal fenyegetőzött, hogy végez Ariel Saronnal.

Hagai Amir - aki Rabin gyilkosának, Jigal Amirnak a fivére - segítséget nyújtott a gyilkosság kitervelésében, és ezért a legfelsőbb bíróság 16 éves börtönbüntetésre ítélte. Az után emeltek ismét vádat ellene, hogy 2004-ben azt mondta börtönőröknek, hogy csak szerezne egy telefont és elintézné, hogy Saront megöljék.

 A 2001 márciusában hivatalba lépett Ariel Saron miniszterelnöki megbízatása idén április 15-én járt le, a súlyos szélütést szenvedett és azóta kómában fekvő Saront betegsége 100. napjától mentette fel a kormány a tisztség alól. A szélsőséges nacionalisták ellene fordultak azután, hogy a Gázai övezetből tavaly kivonultak az izraeli erők, és felszámolták a zsidó telepeket.

Jigal Amir 1995. november 4-én lőtte le Rabint egy tel-avivi békenagygyűlésen. A gyilkosságért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt férfi azzal magyarázta tettét, hogy meg akarta akadályozni Rabint az izraeli földek feladásában.