Több ezer életet menthetne a 112-es segélyhívó

2006.04.27. 7:04

Műholdas kapcsolattal működő, a betelefonáló hollétének meghatározására is képes segélyhívó telefon bevezetése folyik az unióban. Mivel hazánk nem tette lehetővé az egységes segélyhívó rendszer használatát, az Európai Bizottság más mulasztó tagállamokkal együtt elmarasztalta - írja a Népszabadság. A rendszer segítségével pár év múlva az is lehetővé válna, hogy egy közúti balesetnél maga az autó hívjon segítséget, ha utasai öntudatlanok.

Az európai segélyhívó számot feltárcsázó személy bemérhetőségét írja elő egy 2002-es EU-irányelv, azért, mert a telefonáló - aki beteg, bűncselekmény, vagy baleset elszenvedője - sokszor nem képes elmondani, hogy hol van. Magyarország azonban nem tette lehetővé az egységes uniós segélyhívó rendszeren, a 112-es hívószámot tárcsázó fél hollétének a meghatározását. Az Európai Bizottság ezért szabálysértési eljárást kezdett hazánk és tíz másik mulasztó tagállam ellen.

Az Európai Parlament szerdán tárgyalta a segélyhívó-rendszerről készült jelentést. Az EU célja, hogy az egységes európai segélyhívó, a 112-es használata az egész unióban általánossá váljon, minden tagállamban megismertessék a lakossággal, továbbá, hogy ez a szám bárhonnan ingyenesen hívható legyen.

2009-től az újonnan gyártott európai autók is a rendszerre kapcsolódnának, és az úgynevezett eCall (a műholdas GPS-technika és a 112-es kombinálásával) azt is lehetővé tenné, hogy egy balesetet szenvedett jármű maga bejelentkezzen, még akkor is, ha a vezetője és utasai erre képtelenek, mert nincsenek tudatuknál. Az unióban évente több mint 40 ezer ember hal meg közlekedési balesetekben. A műholdas kapcsolattal működő segélyhívó rendszertől azt remélik, hogy ez a szám jelentősen lecsökken, és évente akár több ezer ember életét is megmenthetnék, hiszen a városokban 40, vidéken pedig 50 százalékkal rövidebb idő alatt ellátásban részesülhetnének a balesetet szenvedők.

KAPCSOLÓDÓ CIKK