Ismét fellángolt a határvita Szkopje és Pristina között, ami kétségessé teszi Agim Ceku koszovói miniszterelnök május elejére tervezett szkopjei látogatását.

A belgrádi média csütörtöki híradásai szerint a macedón vezetők megütközéssel fogadták Ceku kijelentését, amely szerint nem ismeri el a Belgrád és Szkopje által 2001-ben tető alá hozott határegyezményt. Branko Crvenkovszki macedón elnök kijelentette, hogy Ceku nem foglalhat állást olyan egyezményről, amelyet hatályosnak nyilvánított a nemzetközi közösség. Szerinte az ilyen kijelentések nem használnak sem a jószomszédi kapcsolatoknak, sem a térség stabilitásának.

A másfél hónapja hivatalban lévő koszovói miniszterelnök a hét folyamán többször megismételte Pristina jól ismert hivatalos álláspontját, amely szerint Koszovó nem ismeri el a határegyezményt. Kolj Berisa parlamenti elnök csütörtökön ezt azzal toldotta meg, hogy "nem kell túl nagy lármát csapni emiatt", mert a határvonal Koszovóra vonatkozó szakaszának problémája megoldódik, miután rendeződött a tartomány státusa.

Macedónia azonban a jogállás meghatározása előtt akarja kijelölni a határvonalat a kétoldalú egyezménynek megfelelően. A macedón vezetők a kérdést felvetették volna Ceku május 5-ére tervezett szkopjei látogatása alkalmával. A kormányfő kijelentései miatt azonban kétségessé vált, hogy sor kerül-e egyáltalán a vizitre. Vlado Bucskovszki macedón kormányfő csütörtökön kijelentette, hogy felhívja Cekut, és ennek fényében eldönti, "hasznos lenne-e" a látogatása.

Jugoszlávia és Macedónia öt évig tartó tárgyalássorozat után 2001 februárjában írta alá a határegyezményt, noha a koszovói albán vezetők megkérdőjelezték az egyezmény érvényességét a koszovói határszakasz tekintetében. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa azonban jóváhagyta a megállapodást. A koszovói parlament ennek ellenére határozatban utasította el a megállapodást, Michael Steiner, az UNMIK akkori vezetője azonban semmissé nyilvánította az állásfoglalást.

A koszovói albán vezetők azt sérelmezik, hogy a megállapodás Vitina és Dragas települések környékén néhány ezer hektárnyi területen Koszovó belseje felé tolta el a határvonalat. A Vitina melletti Debelde koszovói falu nagy része például - ötszáz hektár földterülettel együtt - macedón területre került. Belgrád és Szkopje alaptalannak tartja a kifogásokat, rámutatva arra, hogy a határvonalat a néhai jugoszláv tagköztársaságokat elválasztó közigazgatási határ helyén húzták meg.