Érvénytelenítették az olasz szenátus elnökének megválasztását

2006.04.28. 20:47

Franco Marini volt szakszervezeti vezetőt, a Romano Prodi vezette baloldali koalíció, az Unió jelöltjét választották az olasz szenátus új elnökévé két forduló után pénteken este, de nem sokkal később érvénytelenítették a végeredményt. A jobboldali Szabadságjogok Háza ugyanis vitatott három szavazatot, és újraszámlálást követelt.

A második forduló előzetes eredményei szerint a 73 éves Marini 162 szavazatot kapott a 322 fős szenátusból, legyőzve ezzel a jobboldal jelöltjét, a 87 esztendős, egykor hétszeres miniszterelnök Giulio Andreottit. Az Unió jelöltje már az első fordulóban többet kapott ellenfelénél, de nem szerezte meg a voksoknak a megválasztásához szükséges több mint 50 százalékát. Andreottinak 155 szavazat jutott, miután hárman üres cédulát dobtak az urnába, egy szavazat érvénytelen volt, egy szavazatot pedig Roberto Carderoli, az Északi Liga szenátora kapott.

Három szavazat miatt azonban vita kezdődött, ugyanis a cédulákra Marini hivatalosan használt keresztneve, a Franco helyett három képviselő Francescót írt. A szavazatszámlálók nem tudtak egyezségre jutni a vitatott voksok miatt, és mivel így Marini nem érte el a megválasztáshoz szükséges 162 szavazatot, Oscar Luigi Scalfaro, a szenátus ideiglenes elnöke a második szavazási forduló megismétlését rendelte el.

A képviselőház elnökének megválasztása egyelőre két forduló után eredménytelen, miután a baloldali koalíció jelöltje, Fausto Bertinotti, a reformkommunisták vezetője előbb 305, majd 302 szavazatot kapott, és a 630 fős olasz alsóház elnökét kétharmados többséggel kell megválasztani. A voksolást várhatóan szombaton folytatják.