Irán előzetesen elutasított mindenfajta ENSZ-határozatot

2006.04.28. 1:42

Előzetesen elutasított Irán mindenfajta ENSZ-határozatot, amely az urándúsítás beszüntetését követelné, illetve Teheránnal szemben szankciókat helyezne kilátásba.

Irán álláspontját a közép-keleti ország ENSZ-nagykövete, Dzsavad Zarif fogalmazta meg helyi idő szerint csütörtök este New Yorkban, órákkal azelőtt, hogy Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója Bécsben jelentést terjeszt az általa vezetett testület és az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé Irán magatartásáról.

Pénteken jár le ugyanis az harminc napos határidő, amelyet az ENSZ Biztonsági Tanácsa szabott Iránnak az urándúsítás beszüntetésére. Az iráni vezetés az elmúlt napokban több ízben nyomatékosan elutasította a BT követelését, amit most az ország ENSZ nagykövete is egyértelműen megerősített.

A teheráni diplomata szerint Irán nem fog engedelmeskedni semmifajta BT-határozatnak, ugyanis - mint fogalmazott - nukleáris programja, illetve minden ezzel összefüggő tevékenysége törvényes és békés célokat szolgál.

Dzsavad Zarif azt hangoztatta: amennyiben az ENSZ Biztonsági Tanácsa olyan határozatot hoz, amely nem tartozik illetékességi körébe, országa figyelmen kívül hagyja azt. A diplomata ugyanakkor hozzáfűzte: Teherán arra számít, hogy a NAÜ főigazgatójának jelentése után az Egyesült Államok nagy nyomást gyakorol majd a BT-re egy Irán-ellenes határozat elfogadása érdekében.

A nagykövet megismételte országa korábban hangoztatott álláspontját, amely szerint Irán előnyben részesíti a kialakult nukleáris válság békés eszközökkel történő megoldását, s az Egyesült Államokat vádolta a helyzet elmérgesítésével.

KAPCSOLÓDÓ CIKK