Ideiglenes kerítést építenek Jeruzsálem köré

2006.04.30. 17:00

Ideiglenesen kerítést építtet Jeruzsálem egyes körzetei köré az izraeli kabinet. Azokat a részeket védenék így a palesztin merénylők ellen, ahol még nem készült el a Ciszjordánia határán emelt biztonsági vonal, amelynek építése ellen - a palesztinokon kívül - már több nemzetközi szervezet is tiltakozott.

Vasárnap az izraeli kormány úgy döntött, hogy kerítést építtet Jeruzsálem egyes részei köré átmeneti megoldásként, mivel ez gyors megoldást jelent az esetleges palesztin merénylők távol tartására. A palesztinok azonban úgy vélekednek, hogy ezzel csak még inkább megnehezítik a városhoz - a munkahely, tanulás miatt - szorosan kötődő több ezer palesztin mindennapjait, egyúttal felerősíti Izrael követelését Jeruzsálem egész területére. "A városon kívülre rekesztik a palesztinokat, hogy kész tényeket teremtsenek a terepen, és elébe vágjanak egy végső megállapodásnak a két fél között" - vélekedett egy palesztin térképész.

A kormány vasárnapi ülésén egyúttal módosította a ciszjordániai biztonsági kerítés nyomvonalát a Kelet-Jeruzsálem közelében fekvő Ariel zsidó telepestömb környékén. A biztonsági szakértők javaslatára elfogadott változtatással 30 ezer palesztin kerül át az építmény "palesztin" oldalára az "izraeli" helyett, ahogyan az még az eredeti tervben szerepelt. A miniszterek a védelmi vonal építésének felgyorsításáról is határoztak. "Minden erőfeszítésünknek arra kell irányulni, hogy ahol csak lehetséges, a lehető leggyorsabban befejezzük a kerítés építését" - jelentette ki Ehud Olmert kormányfő, aki szerint ezzel lehetségessé válik a merényletkísérletek elhárítása.

Az izraeli hatóságok adatai szerint az a palesztin öngyilkos merénylő, aki április 17-én Tel-Avivban kilenc embert ölt meg, Jeruzsálem körzetében hatolt be a zsidó állam területére, kihasználva egy rést a biztonsági kerítésen. A hágai Nemzetközi Bíróság 2004-ben - a kerítés építésének megkezdése után három évvel - a nemzetközi jogba ütközőnek minősítette a 760 kilométeresre tervezett betonfal-fémkerítés együttest, amely több ponton mélyen benyúlik Ciszjordániába, és annak lebontására szólította fel az izraeli hatóságokat, akárcsak az ENSZ közgyűlése.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK