Amerika szerint csak ravaszkodik Irán

2006.04.30. 13:03

Irán kész megvitatni azt a moszkvai javaslatot, hogy az urándúsítást orosz területen folytassa, amennyiben az atomválság ügye az ENSZ Biztonsági Tanácsától visszakerül a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséghez. Az amerikai külügyminiszter ravaszkodásnak nevezte Irán lépését.

Hamed Reza Asefi iráni külügyi szóvivő azt hangoztatta, hogy az orosz javaslat - mint fogalmazott - nem került le a napirendről. Ezzel összefüggésben megfigyelők hangsúlyozzák: Irán az elmúlt hónapokban több alkalommal is egymásnak szögesen ellentétesen nyilatkozott az orosz kompromisszumos javaslatról.

"A jelenlegi körülmények között magától értetődő, hogy minden indítványt megvizsgálunk, különös tekintettel arra, hogy az milyen feltételeket irányoz elő" - fogalmazott Hamed Reza Asefi..

A moszkvai javaslattal kapcsolatos legújabb iráni állásfoglalás egy nappal azután hangzott el, hogy a két ország külügyminisztere telefonon megbeszélést folytatott egymással, s Szergej Lavrov iráni kollégáját a válság megoldását célzó lépésekre, illetve a nemzetközi közösséggel való együttműködésre szólította fel.

"Iránnak abba kell hagynia a ravaszkodást az atomprogramja ügyében, és teljesítenie kell a nemzetközi közösség követeléseit" - jelentette ki vasárnap Condoleezza Rice, az amerikai külügyminiszter a legutóbbi teheráni nyilatkozatokra reagálva az ABC tévécsatornán. Rice szerint Iránnak ez szokásos taktikája, amint küszöbön áll egy ellene szóló biztonság tanácsi határozat.
   
"Azt hiszem, ravaszkodnak. Természetesen, ha nem így van, akkor bizonyítaniuk kell a jó szándékaikat, fel kell függeszteniük az urándúsítást, válaszolniuk kell a NAÜ és a Biztonsági Tanács követeléseire, és vissza kell térniük a tárgyalóasztalhoz" - mondta a külügyminiszter.

Mohammed Szaidi, az iráni atomügynökség helyettes vezetője már szombaton jelezte: Teherán nem mond le az urándúsításról, de elfogadná, hogy atomprogramját a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) felügyelje - közölte szombaton .

Az iráni állami televíziónak nyilatkozva Mohammed Szaidi kifejtette: ha az ügy az ENSZ Biztonsági Tanácsától visszakerül a NAÜ-höz, Teherán kész az atomsorompó-szerződés kiegészítő jegyzőkönyvében foglaltaknak megfelelően eljárni, azaz nukleáris létesítményeinek meglepetésszerű ellenőrzését is biztosítani.

Az előzményekhez tartozik: a NAÜ főigazgatója, Mohammed el-Baradei az ENSZ BT elé pénteken beterjesztett újabb jelentésében megállapította: Teherán az ENSZ által megszabott április 28-i határidőig nem szüntette be urándúsító tevékenységét, nem működött együtt maradéktalanul a NAÜ ellenőreivel, s így nem határozható meg, hogy nukleáris programja békés szándékú-e, avagy katonai célokat követ.

KAPCSOLÓDÓ CIKK