Lebukott a Mladicot segítő hálózat

2006.04.30. 13:25

A szerb hatóságok leleplezték a Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnokot támogató 130 fős hálózatot - állítja Rasim Ljajic, a Nemzetközi Törvényszékkel való együttműködésért felelős belgrádi kormánytanács elnöke. A politikus ugyanakkor nem tudja, hogy mikor kerül a hágai székhelyű bíróság elé a srebrenicai népirtás felelősének tartott tábornok.

A Blic című belgrádi napilap vasárnap interjút közöl Rasim Ljajictyal, aki szerint 130 főről van szó, akik a tíz éve tartó szökés különféle szakaszaiban bujtatták a tábornokot. Szerinte sajnos ezeknek az embereknek a többsége a boszniai Szerb Köztársaságban él. Ezek mind fontos hírszerzői adatok, amelyek elvezethetnek a szökevény rejtekhelyéhez - állítja a politikus, ugyanakkor szerinte jelen pillanatban senki se állíthatja bizonyossággal, hogy a tábornokot "kiadják-e és hogy ez mikor történik meg".

Olli Rehn, az EU bővítésért felelős biztosa pénteken megismételte, hogy amennyiben a szerb hatóságok "néhány napon belül" nem adják ki az NT-nek Mladicot, nem kerül sor a társulási tagságról szóló tárgyalások következő, május 11-én esedékes fordulójára. Rehn május 3-án tárgyal Carla del Ponte hágai főügyésszel, és ennek fényében hoz döntés Brüsszel a tárgyalások felfüggesztéséről. Ljajic szerint nem használna az ország tekintélyének, ha megszakadnának a tárgyalásokat, de akkor is folytatni kell a kutatást Mladic után, mert ő mindig akadályt fog jelenteni az integrációban.

A brüsszeli határidő közeledtével a belgrádi sajtó ismét egyre többet foglalkozik a Mladic-üggyel. A Press című belgrádi napilap - amely csak tavaly december óta jelenik meg, de nagyon jó kapcsolatai vannak a rendőrségnél - azt írja vasárnap "jól értesült rendőrségi forrásokra" hivatkozva, hogy a nyomozóhatóságok összeállították a tábornok kórisméjét bujtatói, illetve egy orvos vallomása alapján. Az orvos beismerte, hogy két éve Szerbián kívüli helyszínen megvizsgálta Mladicot.

A tábornoknak magas a vércukor szintje, több ízben kért segítőiktől egy Glorial nevű gyógyszert ennek csökkentésére. Ezen kívül Mladicnak nyaki fájdalmai vannak a kilencvenes évek elején történt sebesülése következtében, és kisebb problémái vannak a vérnyomásával is.

A Press informátora szerint "nincs esélye" annak, hogy Ratko Mladic május 3-ig Hágában legyen, mert egyelőre a holléte sem ismert, jóllehet a hatóságok éjt nappallá téve kutatnak utána.

KAPCSOLÓDÓ CIKK