Bush szerint Irak fordulóponthoz érkezett

2006.05.01. 18:56

George Bush amerikai elnök szerint Irak "fordulóponthoz" érkezett az új kormány várható megalakulásával, bár az ország még "nehéz napok előtt áll". Bagdadi értesülések szerint a síita és szunnita csoportok képviselői hétfőn Bagdadban megállapodásra jutottak a legfontosabb tárcák elosztásáról. Az új kormány várhatóan május 9-én vagy 10-én mutatkozik be az iraki parlamentnek.

Az amerikai elnök hétfőn, pontosan három évvel azután szólt erről, hogy az Abraham Lincoln repülőgép-hordozó fedélzetén a felsorakozott katonák és a világ előtt bejelentette: Irakban véget értek a főbb harci tevékenységek. Az elnök az anyahajóra egy vadászgépen érkezett pilóta-felszerelésben, s beszéde közben a feje felett óriási transzparens hirdette, hogy a "küldetést elvégeztük". A véres merényletek a sokat emlegetett 2003 május elsejei beszéd óta sem szünetelnek és mindennapos az erőszak.

Bush elnök hétfőn Condoleezza Rice külügyminiszterrel és Donald Rumsfeld védelmi miniszterrel az oldalán nyilatkozott a sajtónak. A két miniszter előzőleg a Fehér Házban tájékoztatta az elnököt minapi iraki látogatásáról. Az elnök kijelentette: "Az új iraki kormány megalakítása stratégiai esélyt kínál az Egyesült Államoknak és az egész világnak". Úgy ítélte meg, hogy ez fordulópont az iraki nép számára, és új fejezetet nyit Irak és Amerika partneri viszonyában.

Joseph Biden, a szenátus külügyi bizottságának rangidős demokrata párti tagja hétfőn a The New York Times hasábjain megjelent írásában azt tanácsolta, hogy Irakot osszák fel három - szunnita arab, síita arab és egy kurd - autonóm régióra és szűkítsék a központi kormány hatáskörét. Biden szenátor és a cikk másik szerzője, Leslie Gelb, a Council on Foreign Relations tekintélyes szakértője úgy vélik, a vallási-etnikai ellentétek miatt eleve téves politikát folytat az amerikai kormány azzal, hogy a központi bagdadi kormány hatalmát igyekszik erősíteni. Megítélésük szerint az elnöknek nincs győzelmi stratégiája, csupán arra törekszik, hogy elkerülje a vereséget és a gondot fehér házi utódjára hagyja.

A szerzők szerint a megoldást Bosznia példája kínálja: az ország felosztása autonóm részállamokra gyenge központi kormánnyal. A bagdadi szövetségi kormány hatáskörébe tartozna a határvédelem, a külügyek, és rendelkezne a kőolajbevételek felett is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK