Hindukat raboltak el és gyilkoltak meg Kasmírban

2006.05.01. 15:46

Fegyveres muzulmán támadók raboltak el és végeztek ki falusiakat Kasmír indiai ellenőrzésű részén. A vitatott hovatartozású térség indiai oldalán muzulmán felkelők 1989 óta harcolnak az indiai fegyveres erők ellen.

Legalább 34 hindut mészároltak le két különböző támadásban muzulmán lázadók Kasmír indiai ellenőrzésű részén - közölte hétfőn az indiai rendőrség. Az áldozatok közül 22-t vasárnap este raboltak el állig felfegyverzett támadók Doda körzetben; később sorba állították őke és végeztek velük - mondta egy rendőrtiszt. Később tucatnyi más falusit öltek meg a terroristák Udhampur kerületben, és mintegy 15-öt elhurcoltak magukkal. A támadók nem fedték fel, melyik muzulmán gerillaszervezet tagjai.

A vitatott hovatartozású himalájai térség indiai részén muzulmán felkelők 1989 óta harcolnak az indiai fegyveres erők ellen. Az összecsapásokban több tízezer ember vesztette életét. Az erőszakos cselekmények annak ellenére is folytatódnak, hogy a terület hovatartozása fölött 1947-es függetlenné válásuk óta vitázó India és Pakisztán között 2004 januárjában békefolyamat indult meg. India sorozatosan azzal vádolta meg a túlnyomó többségében muzulmánok lakta Pakisztánt, hogy anyagilag támogatja a lázadókat, amit Iszlámábád cáfol.

KAPCSOLÓDÓ CIKK