Lejárt a Mladic kiadatására szánt határidő

2006.05.01. 11:57

Lejárt elvileg vasárnap éjfélkor a Ratko Mladic kiadására megszabott brüsszeli határidő, de semmi jele annak, hogy a szerbiai hatóságok elfogták volna a kétrendbeli népirtással vádolt egykori boszniai szerb katonai vezetőt. Amennyiben Mladic néhány napon belül nem lesz Hágában, Brüsszel felfüggesztheti a tavaly ősszel kezdődött társulási tárgyalásokat Belgráddal.

Elvileg vasárnap éjfélkor lejárt a Ratko Mladic kiadására megszabott brüsszeli határidő. Brüsszel eredetileg március végére várta, hogy megérkezzen a hágai Nemzetközi Törvényszék börtönébe Ratko Mladic, de nagyjából egy hónappal ezelőtt Vojislav Kostunica szerbiai miniszterelnök meg tudta győzni Carla Del Ponte hágai főügyészt és Olli Rehnt, az EU bővítési biztosát, hogy a hatóságok április végéig kézrekerítik a szökevényt. Brüsszel méltányolta a belgrádi ígéretet, egy hónappal eltolta a határidőt.

A fogadkozások ellenére mind ez idáig nem érkezett hír arról, hogy letartóztatták volna a nyolcezer srebrenicai férfi és fiú kivégzésével vádolt tábornokot. Rehn pénteken megismételte figyelmeztetését, hogy amennyiben Mladic néhány napon belül nem lesz Hágában, Brüsszel felfüggeszti a tavaly ősszel kezdődött társulási tárgyalásokat Belgráddal. "Volt idejük bebizonyítani, hogy nem bujtatják Mladicot. Ez az utolsó pillanat a cselekvésre és a konkrét eredmények felmutatására, ami alatt Mladic elfogása, és Hágának való kiadatása értendő" - mondta Rehn a BBC-nek nyilatkozva.

A belgrádi médiában legtöbbször ironikus hangvételű kommentárok jelentek meg arról, hogy a Kostunica-kormány ismét nem tartotta be az ígéretét. Egyesek rámutatnak arra, hogy Belgrádnak van még néhány napja a cselekvésre: a bővítési biztos május 3-án tanácskozik Carla Del Pontéval, és ennek fényében döntenek Brüsszelben a társulási tárgyalások felfüggesztéséről. Olli Rehn is úgy fogalmazott, hogy lényegében a szerdai találkozó a végső határidő. Más kommentárok arra mutatnak rá, hogy a társulási tagságról szóló tárgyalások soron következő fordulója május 11-re esedékes, és amennyiben addig Mladic Hágába kerül, nincs minden elveszve.

Vélhetően erre utalhat Erhard Busek, a Délkelet-európai Stabilitási Paktum koordinátora is, aki a minap egy német lapnak nyilatkozva azt mondta: hallotta "egy magas beosztású balkáni vezetőtől", hogy a szerb hatóságok május 10-én szolgáltatják ki Mladicot.

KAPCSOLÓDÓ CIKK