Romániában százak menekülnek az árvíz elől

2006.05.01. 16:16

Újabb százakat kellett kimenekíteni Románia délkeleti területein, miután a Duna ismét áttörte a védőgátakat. Az áradások kezdete óta összesen 16 ezer ember kitelepítéséről számoltak be a hatóságok.

Emberek százai menekültek el otthonukból hétfőre virradóra Románia délkeleti térségében, ahol a Duna megáradt vize áttörte a védőgátakat - közölték helyi illetékesek. A Duna vízszintje az elmúlt héten ugyan már apadásnak indult, de a hatóságok figyelmeztettek arra, hogy a víz nyomása még mindig veszélyezteti a gátakat és a védekezésben résztvevőket.

A Duna deltavidékén lévő sík területről több falu lakosságát menekítették ki. A legveszélyeztetettebb települések: Plosca, Bistret, Carna és Macesu falvak. Az itt élőket elővigyázatosságból kellett eltávolítani, a legtöbben közülük hozzátartozóknál húzták meg magukat.

Románia más, árvíz sújtotta területein a védőalakulatok a katonai sátortáborokba menekült mintegy 4 ezer emberre leselkedő járványok elterjedését igyekeznek megakadályozni. A román hatóságok eddig 16 ezer kitelepítésről számoltak be, azóta, hogy a Duna a múlt hónapban Közép- és Délkelet-Európában kilépett a medréből. Hatalmas földterületek és épületek kerültek víz alá.

KAPCSOLÓDÓ CIKK