Chirac tagadja, hogy kémkedett volna Sarkozy után

2006.05.02. 18:01

A francia államfő és a francia miniszterelnök mellett egy hírszerző tiszt is tagadja, hogy 2004-ben kémkedett volna Nicolas Sarkozy jelenlegi belügyminiszter után. A Le Monde szerint Chirac utasítására több francia közéleti személy után is nyomoztak.

Dominique de Villepin francia kormányfő után Philippe Rondot tábornok is tagadta kedden, hogy titkos nyomozás folyt volna Nicolas Sarkozy belügyminiszter állítólagos bankszámlái után. A Le Monde című napilap múlt pénteken Rondot tábornok tanúvallomásából idézve azt állította: Jacques Chirac államfőre hivatkozva Villepin akkori külügyminiszter 2004-ben azzal bízta meg a titkosszolgálati szakembert, hogy nyomozzon neves francia közéleti személyiségek után. A listán szereplőket azzal gyanúsították, hogy tisztázatlan külföldi bankszámlákra utaltak át kenőpénzeket.

A Le Monde szerint a tábornok összesen kilenc alkalommal találkozott Villepinnel, amelyek során nyilvánvalóvá vált, hogy az akkori külügyminiszter tudott arról, hogy botrány készül Sarkozy lejáratására. A titkos nyomozásra való megbízás tényét a francia államfő közleményben tagadta. Villepin pedig azóta több nyilatkozatban is visszautasította, hogy Sarkozy ellen kémkedéssel bízott volna meg bárkit is.

A nyugállományban lévő tábornok a Le Figaro című napilapnak adott keddi interjúban megerősítette, hogy 2004. januári 9-én Villepinnel folytatott találkozóján felmerült Sarkozy neve. De nem Villepin, hanem a beszélgetésen az EADS repülőgépgyár részéről jelen lévő Jean-Louis Gergorin részéről. "Dominique de Villepin soha nem bízott meg azzal, hogy politikusok után nyomozzak" - állította a lapnak a tábornok.

KAPCSOLÓDÓ CIKK