Nagyszabású maffiaper kezdődött Palermóban

2006.05.02. 21:06

Nagyszabású maffiaper kezdődött kedden a szicíliai Palermóban. A gyilkosságok miatt bíróság elé állított 33 vádlott egyike a negyven évig körözött Bernardo Provenzano, akit több évtizede a szicíliai szervezett bűnözés egyik leghatalmasabb keresztapájaként tartanak számon.

Provenzanót távollétében már többszörös életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték számtalan gyilkosság, kábítószer-kereskedelem és pénzmosás miatt, jelenleg párhuzamosan hat büntetőper folyik ellene. Szülővárosa, Corleone közelében, egy tanyán fogták el áprilisban.

Vele együtt áll bíróság elé az elődjének tekintett maffiafőnök, a már 1993-ban bebörtönzött Salvatore (Toto) Riina. Feltételezések szerint Riina elfogása után Provenzano vette át a szicíliai maffia vezetését.

Provenzano nem személyesen, hanem videokapcsolat révén vett részt a tárgyaláson - Olaszországban bevett gyakorlat, hogy az erős őrizetet igénylő vádlottakat nem szállítják el a börtönből a tárgyalásra. Kérésére a bíróság elrendelte, hogy - Riinához hasonlóan - a sajtó ne készítsen róla sem felvételt, sem fotókat, amint cellájából válaszol a kérdésekre.

KAPCSOLÓDÓ CIKK