Solana sem tud titkos európai CIA-börtönökről

2006.05.02. 18:39

Javier Solanának, az európai uniós tagországok közös kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének sincsenek olyan információi, amelyek megerősítenék az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) titkos európai tevékenységéről, benne ideiglenes fogdák működtetéséről és kínzásokról szóló feltételezéseket - derült ki a főképviselő meghallgatásán az Európai Parlament ideiglenes bizottságában kedden Brüsszelben.

Az EP-testület év elején azért hozta létre a 46 tagú ideiglenes bizottságot, hogy saját eszközeivel vizsgálatot folytasson az állítólagos CIA-fogdák ügyével, illetve az azokkal összefüggő emberi jogsértésekkel kapcsolatban, elsősorban az európai érintettségre koncentrálva. A bizottság raportőre a múlt héten ismertette jelentéstervezetét, ám abban a témát követők számára új információ lényegében nem szerepel. Azt azonban a szöveg leszögezi, hogy a CIA törvénysértő módon járt el terroristagyanúsítottakkal szemben, mivel elrabolt ilyen személyeket az Európai Unió területén, és olyan országokba szállította őket, ahol nem tiltják a kínzást.

Forrás: EPA
Javier Solana

Solana a bizottsági meghallgatáson jelezte, hogy még mindig csak médiajelentésekről és meg nem erősített feltételezésekről beszélnek. Egyetértett azzal, hogy ezek kivizsgálása fontos a transzatlanti kapcsolatok szempontjából, de leszögezte, nem az ő feladata, hogy megállapítsa a tényeket.

Emlékeztetett arra, hogy az EU álláspontja világos a kínzással és az embertelen cselekedetekkel szemben: azok a terrorellenes harcban is törvényellenesek, és a terrort azok mellőzésével is le lehet küzdeni. Hangoztatta azt is, hogy Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter Guantánamo kapcsán már jelezte: Washington nem szállít foglyokat egyik országból a másikba kínzás céljára, olyan országba pedig senkit nem továbbít, ahol félő, hogy kínozni fogják.

Az EP CIA-bizottságának meghallgatásai közül egyre kínosabban hiányzik az amerikai illetékesek meghallgatása. Brüsszeli közlések szerint erről folyamatosan szó van, de még folynak az egyeztetések, hogy mikor utazhatnak az EP-képviselők Washingtonba és kivel tárgyalhatnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK