Öt gramm marihuánát és fél gramm kokaint is tarthat magánál bármelyik mexikói, ha a latin-amerikai ország elnöke aláírja a törvényhozás által jováhagyott, a kábítószer birtoklást dekriminalizáló törvénytervezetet - írja az Independent. Az új szabályozástól a kábítószer elleni harc hatékonyságának növekedését várják.

Nem büntetik tovább a mexikói törvények a kis mennyiségű kábítószer birtoklását, ha aláírja az erről szóló törvénytervezetet Vicente Fox mexikói elnök. A jogszabályt a két kamarás törvényhozás már jóváhagyta. A jelenleg érvényben lévő mexikói törvények értelmében csak azok élveznek büntetlenséget, akik bizonyítani tudják, hogy függők, ezért van szükségük a kábítószerre.

Bár az Egyesült Államok rosszallását fejezte ki a törvény tervezete miatt, a mexikó szenátus egyik tagja kijelentette: az új szabályozás hetékonyabbá teheti a kábítószerek elleni harcot. Ha Fox aláírja a törvényt, akkor a jövőben 5 gramm marihuánát, 0,5 kokaint és 25 milligramm heroint bárki tarthat magánál - írja az Independent.