Lefújja a szerbekkel folytatott tárgyalásokat az EU

2006.05.03. 14:57

Vasárnapig - a kijelölt határidőig - nem fogták el és adták ki Ratko Mladicot a szerb hatóságok Hágának, ezért az EU lefújta a stabilizációs és társulási szerződésről folyó tárgyalásokat. Oli Rehn bővítési biztos szerint a megbeszélések május 11-ére tervezett következő fordulóját csak abban az esetben rendezik meg, ha addig kiadják a háborús bűnök miatt keresett volt tábornokot. A bejelentés miatt lemondott a szerb kormány miniszterelnök-helyettese.

Lefújja az EU a Szerbiával folytatott tárgyalásokat, mivel Belgrád a kijelölt határidőig nem fogta el és adta ki a hágai Nemzetközi Törvényszéknek a háborús bűnök és népirtás miatt keresett Ratko Mladic volt boszniai szerb tábornokot. Oli Rehn bővítési biztos ezt Carla del Ponte hágai főügyésszel folytatott megbeszélése után jelentette be.

"Azt kell mondanom, kiábrándító, hogy Belgrád képtelen felkutatni, letartóztatni és átadni Ratko Mladicot Hágának. A bizottság ezért lefújja a stabilizációs és társulási megállapodásról folytatott tárgyalásokat" - idézte a BBC Rehnt. A biztos szerint a tárgyalások következő, május 11-ére tervezett fordulóját nem tartják meg, hacsak addig nem fogják el Mladicot.

Szerbiának vasárnapig kellett volna elfognia és kiadnia a tábornokot, aki a feltételezések szerint valahol Szerbiában bujkál. Mladicot többek között a srebrenicai mészárlásért és Szarajevó lövetéséért is felelősnek tartják. Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnökkel együtt ők ketten a legkeresettebb személyek Európában háborús bűnök miatt.

Távozik a miniszterelnök-helyettes

Eredetileg júliusra volt várható, hogy létrejön a stabilizációs és társulási megállapodás Szerbia és az EU között. Ilyen egyezményt - Bosznián kívül - már minden balkáni állam kötött az EU-val. A tárgyalások beszüntetésével azonban kérdés, mikor jöhet létre a megállapodás.

Vojislav Kostunica miniszterelnök azt mondta, Mladic "magára maradt", és feladásra szólította fel. Miroljub Labus kormányfő-helyettes, az EU-val folytatott tárgyalások vezetője ugyanakkor lemondott posztjáról. Mint közölte, a kormány "elárulta" az ország és polgárainak érdekét, amikor nem vette őrizetbe Mladicot és ezzel a veszélybe sodorta a tárgyalásokat.

A BBC belgrádi tudósítója szerint sokan attól tartanak, hogy Mladic kiadása nacionalista ellenreakciót válthat ki az amúgy is érzékenyen érintett Szerbiában, amely várhatóan idén elveszti Koszovót - az ottani albánok függetlenségi törekvései miatt -, illetve tagköztársasága, Montenegró is kiléphet, amely pár héten belül szavaz a függetlenségről.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK