Bizalmat kapott Olmert koalíciós kormánya

2006.05.04. 20:03

Bizalmat szavazott Ehud Olmert koalíciós kormányának csütörtök este az izraeli parlament.

A képviselők 65:49 arányban fogadták el a kormányt, amelynek fő célkitűzése Izrael Állam végső határainak megvonása, és a kivonulás a megszállt palesztin területek nagy részéről, fenntartva azonban az ottani főbb zsidó telepeket. Programbeszédében Olmert külön szólt az iráni nukleáris program jelentette fenyegetésről is, és figyelmeztetett, hogy az iszlám köztársaság Izrael megsemmisítésére törekszik.

A határok, melyeket a következő években kijelölünk, nagy mértékben eltérnek majd a maiaktól - jelentette ki, és a kisebb elszigetelt zsidó telepek felszámolását azzal indokolta meg, hogy azok veszélyeztetik Izrael nemzeti érdekeit. Ez nem jelenti azt, hogy a telepes mozgalom értéktelen volt... a főbb telepek örökre Izrael állam elválaszthatatlan részei maradnak - mondta.

A kormányprogram további főbb pontjai: teljesen felépítik az Izraelt a palesztinoktól elválasztó falat, több tízezer telepet átköltöztetnek Jeruzsálem környékére és új területekre a Negev-sivatagban és Galileában. A külpolitikában tovább bojkottálják a Hamász vezette palesztin kormányt, de nyitva hagyják a lehetőséget a tárgyalásokra a Palesztin Hatóság élén álló Mahmúd Abbász elnökkel. Olmert továbbra is fő szövetségesként számol az Egyesült Államokkal, és meg kívánja szerezni hozzájárulását az egyoldalú izraeli döntésekhez Palesztina felosztásával kapcsolatban.

A 25 tagú kabinet később teszi le az esküt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK