A küszöbön álló elnökválasztásáról, egy kölcsönösen elfogadható jelölt személyéről tárgyalt csütörtökön Rómában Romano Prodi kijelölt olasz kormányfő és elődje, Silvio Berlusconi.

Forrás: MTI
Romano Prodi és Silvio Berlusconi tévévita elötti kézfogása

Prodi "szívélyesnek" nevezte a több mint egyórás találkozót, amely az első hivatalos megbeszélés volt a két vetélytárs között az áprilisi parlamenti választások óta. Carlo Azeglio Ciampi jelenlegi köztársasági elnök mandátuma május 18-án lejár. Noha a pártok egységesen támogatják, a 85 éves államférfi kizárta, hogy újabb hét évre elvállalja az elnöki megbízatást.

A posztra hírek szerint Massimo D'Alema, a Prodi vezette balközép tömörülés legnagyobb pártjának elnöke pályázik a legnagyobb eséllyel. Igaz, Berlusconi kijelentette, ellenzi, hogy egy egykori kommunista töltse be az elnöki pozíciót. Helyette bizalmi emberét, a csütörtöki egyeztetésen is jelenlévő Gianni Lettát javasolta államfőnek. Egy másik lehetséges jelölt Giuliano Amato volt miniszterelnök, aki a balközép oldalt támogatja, de nem tagja egyetlen pártnak sem.

Romano Prodi ezen a héten még egy találkozót tervez Berlusconival. Megfigyelők szerint a két politikus olyan jelöltet keres, aki képes áthidalni a politikai táborok közötti ellentéteket. Az államfőt az első három körben kétharmados többséggel kell megválasztania a parlament két házának és a tartományoknak a képviselőiből álló több mint ezer fős testületnek, negyedik nekifutásra már az egyszerű többség is elegendő.