Belgrádban kutatnak Ratko Mladic után

2006.05.05. 20:52

Több belgrádi helyszínen razziát tartottak pénteken belügyi egységek Ratko Mladic volt boszniai szerb katonai vezető, a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) által körözött vádlott után kutatva, de nem tudni, hogy milyen eredménnyel járt a rendőrségi fellépés.

A helyi média szerint a rendőrség különlegesen kiképezett egységei több belgrádi helyszínen összehangolt kutatóakciót hajtottak végre. Az RTS állami rádió-televízió pedig arról adott hírt, hogy vidéken is voltak akciók

A rendőrség megszállta a Mladic család belgrádi otthonát, a Banovo Brdo városrészben, illetve házkutatás volt a tábornok fia, Darko Mladic által vezetett Impakt nevű számítógép-kereskedésben is, amely a közelben található.

Lezárták a Mladic-ház felé vezető főutat, ahol több ismert belgrádi közéleti személyiség és magas beosztású politikus lakik. Ellenőrzés alatt tartottak több környékbeli utcát, igazoltatták a járókelőket. Mindez két-három órán át tartott, de nem tudni, hogy milyen eredményt hozott.

A szerb hatóságok csütörtökön elfogták Mladic három feltételezett segítőjét, pénteken pedig egyhónapos előzetes letartóztatásba helyezték őket. A belgrádi bíróság szóvivője közölte a Beta hírügynökséggel, hogy a rendőrség a vizsgálóbíró elé állította a tábornok további két feltételezett segítőjét is. Az egyikük nyugalmazott boszniai szerb katonatiszt, a másik Mladic közvetlen szomszédja, aki egyébiránt viszonylag magas tisztséget visel a Szerb Radikális Pártban.

Ezzel tízre emelkedett Mladic őrizetbe vett feltételezett bujtatóinak száma. A szerbiai titkosszolgálat (BIA) bejelentette, hogy külön telefonvonalat létesített, amelyen a polgárok a "nemzetbiztonsággal kapcsolatos" információkról számolhatnak be a BIA-nak.

A Beta által idézett forrás szerint a következő napokban folytatódnak a letartóztatások. Eddig jobbára csak olyan személyek kerültek rendőrkézre, akik tavaly év végéig bujtatták a háborús bűncselekmények, a srebrenicai népirtás és Szarajevó lövetése miatt körözött tábornokot. A Beta tudomása szerint Mladicnak már elég szűkösek a pénzforrásai, és feltételezések szerint már csak egy vagy két személy segíti a bujkálásban a hágai Nemzetközi Törvényszék által körözött egykori főtisztet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK