Hat évet kapott Berlusconi bizalmasa

2006.05.05. 6:26

Bírák megvesztegetése miatt hat év börtönbüntetésre ítélte Cesare Previti volt olasz védelmi minisztert a római semmítőszék, az olasz büntetőjog legfelsőbb fóruma. Az elítélt Silvio Berlusconi exkormányfő bizalmasa, egykori kormánytagja.

Previti - aki védelmi miniszter volt Berlusconi első, 1994-es kormányában, illetve parlamenti képviselőként és a miniszterelnök vállalatbirodalmának jogászaként tevékenykedett -, nem fellebbezhet a csütörtök este nyilvánosságra hozott ítélet ellen.

Egyelőre nem vehető bizonyosra, hogy börtönbe kell vonulnia, mert az olasz jog adta mérlegelési lehetőséggel élve a bíróság - a 70 éves Previti korára való tekintettel - a büntetés házi őrizetben való letöltését is elrendelheti. Az ítélet súlyos csapás Previti számára, aki az elmúlt tíz évben folyamatosan hadakozott az olasz bíróságokon a vesztegetési vád ellen.

Berlusconi és vállalatbirodalma közvetlenül nem érintett a mostani ügyben, ám a két férfivel szembeni jogi eljárások rendre összekapcsolódtak, s mindketten sorozatosan azzal vádolták a milánói bíróságot, hogy politikai megfontolásból üldözi őket.

A római semmítőszék egy másik ítéletben elrendelte egy korábbi korrupciós ügy újratárgyalását, amelyben már a Berlusconi tulajdonában álló Fininvest médiabirodalom és a Mondadori kiadóvállalat is érintett.

Ez az ügy megerősíteni látszik azt a vélekedést, hogy Berlusconi és cégbirodalma további jogi nehézségekkel nézhet szembe, miután az általa vezetett jobboldali pártszövetség elvesztette a múlt havi olaszországi parlamenti választásokat és Berlusconi távozni kényszerült a miniszterelnöki tisztségből.

KAPCSOLÓDÓ CIKK