A szudáni lázadó fegyveres csoportok péntekre virradóra Abujában bejelentették: nem hajlandók aláírni az Afrikai Unió által előterjesztett dárfúri béketervet. Kofi Annan szerint szükség esetén akár erőt is alkalmazni kell Dárfúrban a polgári lakosság megvédésére. A konfliktusnak eddig 300 ezer áldozata volt.

Először egy kisebb csoport, az Igazság és Egyenlőség Mozgalom (JEM) fő tárgyalója közölte, hogy az AU tervezete nem felelt meg követeléseiknek, majd a legnagyobb lázadó erő, a Szudáni Felszabadító Hadsereg/Mozgalom (SLM/A) küldöttsége is kivonult a Nigéria fővárosában a kartúmi kormánnyal folyó béketárgyalásokról.

Csütörtökön éjfélkor járt volna le az újabb határidő a megállapodás megkötésére, de a tárgyalások egészen a hajnali órákig folytatódtak a megegyezés reményében. A határidőt vasárnap óta már kétszer is meghosszabbították. A 85 oldalas tervezet rendelkezett volna a lázadó fegyvereseknek a szudáni hadseregbe való integrálásáról, a háborús áldozatok kártalanításáról, valamint a hatalom megosztásáról.

A JEM azt kifogásolta, hogy a tervezet nem vette figyelembe a szervezetnek azt az igényét, hogy Dárfúr három tartományát egyetlen autonóm tartományban egyesítsék, és továbbra is követelik, hogy övék legyen a szudáni alelnöki poszt. Abdelvahid an-Núr, az SLM/A vezetője pedig úgy vélekedett, hogy a dokumentumon "még javítani kell".

Az AU szóvivője bejelentette, hogy a tárgyalások közép-európai idő szerint pénteken délelőtt 10 órától folytatódnak. Az SLM/A késznek mutatkozott az újabb tárgyalásokra, a JEM azonban nem lehet alku tárgya egy regionális kormány megalakításának kérdése. Mohammed Tugod, a JEM főtárgyalója egyúttal felszólította Denis Sassou-Nguesso kongói elnököt, az AU soros elnökét, hogy szervezzen új tárgyalásokat.

Annan: akár erővel is

Az ENSZ főtitkára szerint a nemzetközi közösségnek kötelessége megvédeni a szudáni Dárfúr polgárháború sújtotta civil lakosságát, szükség esetén akár erő alkalmazásával is. A PBS amerikai televíziónak adott interjújában Kofi Annan emlékeztetett arra: az ENSZ tavaly szeptemberi csúcstalálkozóján a világ vezetői ünnepélyesen megígérték, hogy külön-külön és közösen is felelősséget vállalnak a fenyegetett civil lakosság megvédelmezésére.

A veszélyben lévő polgári lakosság védelme ugyan elsősorban a nemzeti kormányok feladata, de ha azok kudarcot vallanak, a nemzetközi közösségnek kell lépnie az ENSZ Biztonsági Tanácsán keresztül, és szükség esetén erőt is alkalmazni kell - hangsúlyozta a világszervezet főtitkára. Annan szerint itt az idő, hogy a nemzetközi közösség valóra váltsa tavaly szeptemberi "ünnepélyes" ígéretét.
 
A csúcstalálkozó egyik legfontosabb eredménye volt, hogy a tagországok felelősséget vállaltak a népirtás, háborús bűnök, emberiességi bűnök vagy etnikai tisztogatás fenyegette civilek megvédésére. Kofi Annan első ízben hivatkozott erre a felelősségvállalásra, amikor most dárfúri beavatkozásra szólította fel az ENSZ tagállamait.

A 2003. február óta tartó dárfúri konfliktusnak nemzetközi becslések szerint eddig közel 300 ezer halálos áldozata volt, és 2,4 millióan kényszerültek elmenekülni a belháború sújtotta nyugat-szudáni területről.