A kis felkelőcsoportokon úszhat el a darfúri béke, mivel az ellenállók három csoportja közül kettő bejelentette, nem írta még alá a békemegállapodás tervezetét - írja a BBC. Az ellenállók legnagyobb csoportja és a szudáni kormány ugyanakkor meg tudott állapodni pénteken délután.

A többször elhalasztott csütörtök éjféli határidőig sem sikerült tető alá hozni a szudáni Darfúr tartomány helyzetének rendezéséről szóló megállapodást. Az Afrikai Unió vezetésével, a nigériai Abujában zajló tárgyalásokon ugyanis a három lázadócsoportból kettő megmakacsolta magát és bejelentette, hogy nem írják alá a békemegállapodás tervezetét - jelentette a BBC.

A hosszú egyezkedés után tárgyalóasztalhoz ültetett ellenséges csoportok közül a legkisebb ellenálló szövetség már azt is bejelentette: számára csak radikális változtatás után fogadható el a békemegállapodás. A jelenlegi tervezet szerint a dzsandzsavíd milíciákat lefegyvereznék, a lázadókat besorolnák a hivatásos hadseregbe, a szudáni kormány egy összegben 300 millió dollárt utalna át a tartománynak, majd ez után, egy év alatt újabb 200 milliót fordítana a főleg feketék által lakott, franciaországnyi területre. A lázadók most azt akarják elérni, hogy kapják meg a kormányfő-helyettesi posztot a szudáni kormányban, illetve, hogy a tartomány nagyobb részesedést kapjon a központi költségvetésből.

A lázadók legnagyobb erejét képviselő SLM ugyanakkor beleegyezett a megállapodás elfogadásába, akárcsak a szudáni kormány képviselői. A békeegyezményt pénteken délután írták alá. A megegyezést sürgető afrikai vezetők abban bíznak, hogy a legnagyobb lázadó csoport meg tudja győzni a másik két kisebb frakciót.

Szudán nyugati tartományában közel kétmillió embernek kellett elvándorolnia az elmúlt három évben a kormány által támogatott arab dzsandzsavíd milíciák és a fekete lázadók közti harcok miatt. A Csáddal határos sivatagos területen több millió embert ellátó menekülttáborok épültek, ahol azonban a túléléshez szükséges minimális feltételeket sem tudják biztosítani a befogadottaknak. Az összetűzéseknek 200 ezer halottja van eddig.