Hága: tizenkét évet kapott egy boszniai horvát

2006.05.08. 18:36

Tizenkét éves börtönbüntetésre ítélte hétfőn Hágában a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék Ivica Rajicot, az egykori boszniai horvát hadsereg egy kommandójának parancsnokát muzulmán civilek ellen 1993-ban elkövetett erőszakos cselekményekért.

A ma 48 éves férfit parancsnokként közép-boszniai falvak lakosságának elüldözéséért, kifosztásáért, meghurcolásáért, illetve meggyilkolásáért vonták felelősségre. A vádak egy részének jogosságát a per egy kései szakaszában maga is elismerte.

A törvényszék a háborús szokások megsértésének, illetve az emberi jogokkal összefüggő genfi konvenció súlyos megsértésének kategóriájába sorolta Rajic bűneit. Elismerte, hogy a parancsnok többnyire felettesei utasítására járt el, de elmarasztalta a vádlottat, hogy azokat a bűnösség tudatában is teljesítette.

A Rajic vezette különítmény 1993 októberében megtámadta Stupni Do falut, ahol sok civil lakost megöltek, elüldöztek, és a legtöbb házat felégették. Legalább 37 halálos áldozata volt a támadásnak, köztük öt gyermek és egy fogyatékos idős asszony is. Bűnösnek találták a parancsnokot a közeli Vares várost ért támadásban is, amelynek során 250 helyi muzulmánnal bántak embertelenül. A kommandó más falvak ellen is intézett támadásokat.

Rajic eredetileg tagadta az ellene felhozott vádakat, de tavaly vádalkut kötött a törvényszék ügyészével, és több pontban elismerte bűnösségét az enyhébb ítélet reményében. Végül tíz vádpontért kellett felelnie, amelyek között gyilkosság, nemi erőszak, fosztogatás és rongálás is szerepelt.

A bírákat nem kötötte a vádalku ténye, de - mint a törvényszék az interneten is olvasható ítéletében leszögezte - figyelembe vették Rajic együttműködését az ügyészséggel. A törvényszéki ügyeket követők Rajicot úgy tartják számon, hogy fontos tanú lehet más vádlottak elleni perben. Súlyosbító körülményként értékelték viszont több cselekmény esetében a különös kegyetlenséget.

Érdekes eleme a történetnek, hogy Rajicot 1993 decemberében leváltották parancsnoki posztjáról, és egy bizonyos Viktor Andrictyal helyettesítették. Később kiderült, hogy valójában nem volt szó cseréről, a kettő egy és ugyanaz a személy, így Rajic a történtek ellenére folytatta az egység vezetését.

Rajic a boszniai háború után nyolc évig bujkált. Csak 2003-ban fogták el Horvátországban, és adták át a Nemzetközi Törvényszéknek. Ő volt az utolsó a mintegy tucatnyi boszniai horvát közül, akiket a törvényszék vád alá helyezett, de még nem voltak hágai őrizetben.

Az ENSZ-törvényszék összesen 161 személy ellen emelt vádat a volt Jugoszlávia területén vívott háborúkban elkövetett bűncselekményekért. Közülük 97-nek a pere már befejeződött.