Nincsenek UFO-k a brit védelmi tárca szerint

2006.05.08. 14:48

Fizikai jelenségek állnak az UFO-észlelések mögött - állítja a brit védelmi tárca egy 2000-ben elkészült, 400 oldalas tanulmánya. A kutatás szerint nincs bizonyíték arra, hogy az azonosítatlan repülő tárgyak földönkívüli eredetűek lennének, arra azonban annál inkább, hogy szokatlan időjárási jelenségekről lehet szó.

Nincs bizonyíték az idegen életformák létezésére - állapítja meg a brit védelmi minisztérium egyik, korábban szigorúan titkos jelentése, amelyet az UFO-jelenségek tüzetes vizsgálata alapján készítettek. A napokban alig néhány példányban, szerzője nevének titokban tartásával nyilvánosságra hozott, 2000-ben elkészült jelentés napvilág elé tárását az információs szabadságról szóló törvény tette lehetővé - írja a BBC News. Ennek alapján, a sheffieldi Hallam Egyetem egyik kutatója kérte ki az anyagot.

Az UFO-témában négy éven át folytatott vizsgálatokat Azonosítatlan légi jelenségek az Egyesült Királyságban című tanulmányban összegezték a brit védelmi tárca munkatársai. Kutatásuk fő iránya ez volt: "van-e valami odakint?". A válasz: nincs - írja a BBC. A 400 oldalas jelentés szerint "nincs bizonyíték arra, hogy mást feltételezzünk, mint hogy a rosszindulatúnak, vagy valamilyen irányítás alatt lévőnek vélt jelenségek, természetes fizikai történések."

A jelentés szerint az UFO-észlelések hátterében meteorok és időjárási jelenségek jól és kevésbé jól ismert hatásai állnak. "Meggyőzően bizonyítható az a feltevés, hogy az események majdnem biztosan az atmoszféra, a mezoszféra és az ionoszféra (a föld légkörének rétegei) fizikai, elektromos és mágneses jelenségei..., amelyek olyan ritkán figyelhetők meg, hogy a szemlélők többsége számára egyedinek tűnnek."

Azokkal az eseményekkel kapcsolatba, amikor az észlelő közeli találkozásról számolt be, azt mondják a brit védelmi tárca kutatói, hogy a szemlélők "élénken, de többnyire tévesen írják le tapasztalataikat". Ezen kívül, számos esetben éles fényű repülőgépek, furcsa formájú, elszabadult léggömbök, különös alakú madárrajok állnak az UFO-észlelések hátterében - a brit védelmi tárca szerint.

Kérdés azonban, hogy az UFO-hívőket mennyiben győzi meg a védelmi tárca érvelése. A brit kormányzat amúgy is az összeesküvés-elméletek kereszttüzében áll a hívők részéről korábbi, hasonló, titkos és az idegen repülő tárgyakat nem létezőnek, az észleléseket optikai csalódásnak minősítő kutatások miatt, melyeket a furcsa nevű Flying Saucer Working Party (körülbelül: repülő csészealj munkapárt) nevű szervezeti egység folytatott az '50-es években.

Azt nem tudni, hogy a védelmi tárca mennyi időt és energiát ölt a kutatásba, de az biztos, hogy egy darabig nem lesz ilyen. "Nem valószínű, hogy a jövőben ilyen tanulmányokat készítenénk, hacsak nem merül fel ezt alátámasztó bizonyíték" - idézte a BBC a védelmi minisztérium egyik szóvivőjét.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK