Lelőtték a kétes múltú kirgiz parlamenti képviselőt

2006.05.10. 19:00

Ismeretlenek lelőtték szerdán a közelmúltban a kirgiz törvényhozásba jutott Riszpek Akmatbajevet, aki a feltételezések szerint alvilági bandavezér volt. Akmatbajevre a főváros, Biskek egy mecsetjénél nyitottak tüzet egy gépkocsiból - közölte a kirgiz belügyminisztérium. A lövöldözésben három gyerek is életét vesztette.

A közép-ázsiai országban április közepén rendeztek részleges időközi parlamenti választásokat; Akmatbajev a szavazatok csaknem 80 százalékát szerezte meg abban a körzetben, ahol megölt bátyja volt képviselő.

A kirgiz választási bizottság azonban elutasította a kétes hírű vállalkozó választási győzelmének bejegyzését, meg kívánva várni az ítélethirdetést az ellene folytatott gyilkossági perben. Akmatbajevet egy magas rangú rendőr meggyilkolásával vádolták. A vállalkozó - aki a 90-es években három évet ült börtönben erőszakcselekmények miatt - a választási bizottság döntésére reagálva halálosan megfenyegette annak tagjait.

Kirgizisztánban a belbiztonság helyzete megrendült azután, hogy tavaly elkergették a hatalomból a korrupcióval és tekintélyelvű kormányzással vádolt Aszkar Akajev elnököt. Az országban erőszakos küzdelem folyik a legnagyobb hasznot hajtó üzletekért, az utóbbi hónapokban több ismert személyiséget meggyilkoltak és börtönlázadások törtek ki. Akmatbajev a negyedik olyan, üzleti érdekeltségekkel rendelkező parlamenti képviselő volt, akit Akajev távozása óta meggyilkoltak.

Nyugati elemzők szerint Akmatbajev képviselővé választása is azt mutatja, hogy az elszegényedett volt szovjet köztársaságban egyre erősödik a szervezett bűnözés befolyása.