Kompromisszumos megoldást szorgalmazott Koszovó jövőbeni jogállására csütörtökön Pristinában Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár, aki arra figyelmeztetett, hogy a katonai szövetség vezette békefenntartó haderő (KFOR) fellépésével fog szembesülni az, aki akadályozni fogja a státus meghatározásának folyamatát.

Jaap de Hoop Scheffer egynapos látogatást tett Koszovóban, kíséretében voltak a NATO tagországok nagykövetei. A küldöttség tárgyalt a koszovói ENSZ-misszió vezetőivel, a tartományi elöljárókkal, és felkereste a nyugat-koszovói Visoki Decani szerb ortodox kolostort is.

"Mindenkinek a kompromisszum keresésére kell hangolódnia, a nemzetközi közösség pedig támogatni fogja a folyamatot. Mindenki, aki akadályt fog gördíteni ebben a folyamatban, a KFOR-ral fog szembesülni" - figyelmeztetett a NATO-főtitkár a látogatása végeztével tartott sajtótájékoztatón. A belgrádi média szerint kijelentette azt is, hogy a KFOR kötelékében szolgáló 17 ezer békefenntartó kész szavatolni a biztonságot a státus megállapításának idejére, és különös figyelmet fog szentelni a szerb vallási szentélyek védelmére. A NATO-főtitkár felszólította Belgrádot, hogy a koszovói hatalmi intézményrendszerben való részvételre buzdítsa a koszovói szerb közösség képviselőit, és ne az ellenkezőjét javasolja nekik.

A NATO-küldöttség látogatás előtt számos bűntényt követtek el szerbek ellen Koszovóban. Csütörtök hajnalban ismeretlen tettesek a Kosovska Mitrovica mellett fekvő, szerbek lakta Grabovac faluban géppisztolyból sorozatot adtak le a helyi benzinkút két fiatal szerb alkalmazottjára. Mindkettejüket megműtötték, állapotuk válságos. Mitrovica mellett vasárnap tüzet nyitottak egy ortodox papra, kedden pedig a dél-koszovói Srbice mellett kövekkel dobáltak meg egy autóbuszt, amelyben szerbek utaztak.

Az elmúlt évek tapasztalata az mutatja, hogy Koszovóban rendre súlyos bűncselekményeket követnek el a szerbek - jobbára fiatalok és gyerekek - ellen, közvetlenül azelőtt, hogy magas rangú nyugati politikus vagy küldöttség érkezik a tartományba.