A hadseregből érkezhet új vezető a civilnek tekintett CIA, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség élére. A legképzettebb amerikai hírszerző tisztnek is tekintett, Michael V. Hayden jelölése a posztra azonban több kérdést is felvet. Egyáltalán elfogadja-e a szenátus a lehallgatás-botrányban vastagon érintett tábornok jelölését és ha igen, képes lesz-e megtartani az ügynökség független, civil voltát a hírszerzési területen nyomuló, Rumsfeld védelmi miniszterrel szemben?

"Mike több mint húszéves hírszerzési tapasztalattal rendelkezik. Hat évig igazgatta a Nemzetbiztonsági Hivatalt (NSA), és egy nagy titkosszolgálati szervezet vezetése során szerzett mérhetetlen tapasztalata vezetett új kinevezéséhez" - George Bush amerikai elnök így méltatta a CIA igazgatói posztjára javasolt Michael V. Haydent.

A légierő négycsillagos tábornokának szakértelméhez nem fér kétség. Egész karrierjét a titkosszolgálatokon belül építette fel a "kékgalléros" - kétkezi munkás - gyökereire büszke, pittsburgh-i születésű Michael Vincent Hayden. Apja hegesztő volt, ő maga pedig taxisofőrködött, hogy finanszírozni tudja egyetemi tanulmányait a Duquesne Egyetemen, ahol történelmet hallgatott, majd modern amerikai történelem szakirányon diplomázott 1969-ben.

Ugyanebben az évben lépett aktív katonai szolgálatba is, mindjárt a légierő felderítési ügynökségénél (AIA), ahol számos posztot megjárt. Szolgált az AIA lacklandi főparancsnokságán, töltött be vezető pozíciót a Pentagonban, Stuttgartban (az USA európai főparancsnokságán), és Washingtonban, a Nemzetbiztonsági Tanácsban. A '80-as években volt katonai attasé is az akkori szocialista Bulgáriában - állítólag munkásruhába öltözve, szunyókálást mímelve a vonaton hallgatta ki a kimenős bolgár sorkatonák beszélgetéseit -, és helyettes vezérkari főnöki posztig is eljutott az ENSZ parancsnokságán és az USA jongszani helyőrségén, Koreában.

Végzett hírszerző tevékenységet Guamon is, mielőtt a szupertitkos Nemzeti Biztonsági Ügynökség vezetője, majd a közelmúltban felállított, John Negroponte, volt amerikai ENSZ-nagykövet által vezetett titkosszolgálati csúcsszerv, a Nemzeti Titkosszolgálat helyettes igazgatója lett volna.

Alkotmánysértő, vagy védő

Katonai háttere ellenére sokan úgy jellemzik, mint egy megalkuvást nem ismerő, független gondolkodású személyiséget. Erre utal, hogy a '90-es években, az USA európai parancsnokságán szolgálva nyíltan támadta az amerikaiak Balkán-politikáját, amit túlságosan bosnyákpártinak tartott. Egy titkosszolgálati vezérhez képest, szokatlan nyíltságról is többször tanúbizonyságot tett: szívesen csevegett újságírókkal és az NSA fejeként vendégül is látta őket Fort Meade-ben található otthonában - írja róla a Washington Post.

Bush tehát nem véletlenül dicsérte annyira jelölésének bejelentésekor. Nem mindenki fogadta azonban kitörő örömmel a hírt. Egyesek politikai, mások szakmai okokból ellenzik, hogy Hayden legyen a CIA új igazgatója. A politikai ellenérvek között, első helyen a közelmúltbeli lehallgatás-botrány és az abban betöltött szerepe áll.

Hayden ugyanis kitartott amellett, hogy az általa irányított NSA-ban végzett, bírósági engedélyek nélküli lehallgatások az amerikaiak érdekeit szolgálták. Az őt alkotmánysértéssel vádoló kritikusait, az alaptörvényre hivatkozva verte vissza. A tavaly decemberben kitört botrány komolyan megingatta hitükben a Hayden függetlenségében hívő kongresszusi tagokat.

A legképzettebb hírszerző tiszt

Mások szerint kérdéses, hogy katonai hátterével és az NSA vezetőjeként szerzett, szinte kizárólag csúcstechnológián alapuló felderítési tapasztalattal, hogyan birkózik meg a független, civilebb, és a hírszerzés sokkal emberibb titkos küldetéseit végző CIA vezetésével. Ez ugyanis az elmúlt évtizedekben egyik a hadseregtől érkezett CIA-igazgatónak sem sikerült - írja a Washington Post. Az amerikai kongresszus titkosszolgálati bizottságának vezetője pedig attól tart, hogy a Pentagon túlzott befolyást szerez a CIA akciói fölött. Peter Hoekstra szerint ez azért veszélyes, mert a hadsereg "nagyon más nézőpontból" tekint a világra.

Kérdés az is, megbízik-e a CIA egy katonaságtól odavezényelt vezetőben, és bízhatnak-e abban, hogy képes lesz őket megvédeni Donald Rumsfeld védelmi miniszter manővereitől - aki eddig is a CIA rovására és ellenére fejlesztette a katonai hírszerzést. Utóbbi a titkosszolgálatokra fordított költségvetési keret 80 százalékát elviszi. A kétkedőket ugyanakkor megnyugtathatja, hogy bennfentesek szerint kinevezése esetén - civil szerepét jelző gesztusként -, kezdeményezi nyugdíjazását a hadseregnél. Szakmai kvalitásairól pedig egy neve elhallgatását kérő titkosszolgálati vezető azt mondta: "Barátságos, kedves, és talán az Egyesült Államok legképzettebb vezető titkosszolgálati tisztje".