Az egész Belgiumot megdöbbentő csütörtöki antwerpeni gyilkosságsorozat elkövetője beismerte, hogy rasszista indítékból gyilkolt, szándékosan választott ki külföldieket célpontként.

Ezt az antwerpeni ügyészség jelentette be pénteken, beszámolva a 18 éves tettes aznapi kihallgatásáról. Hans Van Themsche közölte: csütörtökön, nem sokkal akciója előtt vette a gyilkosságokhoz használt vadászpuskát a hozzá való töltényekkel, s utána teljesen tudatánál volt, úgy indult el, hogy külföldi származásúakat lőjön le a város utcáin. Egy török származású, békésen olvasgató nőt mellkason lőtt, ő nincs életveszélyben - utána viszont néhány utcával odébb agyonlőtt egy fiatal afrikai nőt, s azt a fehér bőrű kisgyereket, akire vigyázott. A kis Lunáról - aki egyébként az első beszámolóktól eltérően nem 9, hanem mindössze 2 éves volt - a gyilkos a kihallgatásán annyit mondott, hogy "rossz pillanatban rossz helyen volt".

Van Themsche a pénteki ügyészségi közlés szerint igazi magyarázatot nem adott tettére: csak annyit mondott, hogy életében olyan dolgokon ment át, amelyek erre késztették. A fiatal fiú saját magát bőrfejűnek mondta, s tettének elkövetésekor bőrfejűként is öltözött, de iskolaigazgatója szerint korábban nem jelezte semmi, hogy ezzel a szélsőséges csoporttal azonosulna. Rokonságában ugyan számos szélsőjobboldali van, nagyapja a nácikkal együtt harcolt a II. világháborúban a keleti fronton, egyik nagynénje pedig a szélsőjobboldali flamand párt, a Vlaams Belang parlamenti képviselője, ám a nyomozók szerint - akik kihallgatták a szüleit - nincs arra utaló jel, hogy rasszista szellemben nevelték volna.

A De Morgen című flamand napilap pénteki száma szerint a fiú - aki egy mezőgazdasági szakközépiskolában tanult, s annak kollégiumában lakott - szobájában olyan levelet hagyott hátra, amelyből egyértelműen kiderül, hogy a lehető legtöbb külföldit akarta meggyilkolni. "Ha nem állítja meg egy rendőr, aki rálőtt s eltalálta, akkor még nagyobb vérfürdőt rendezett volna" - mondta egy nyomozó. A fiú a hasán sérült meg, jelenleg szigorú őrizet alatt kórházban ápolják, s ott volt a kihallgatása is. "A szemei csak úgy tüzeltek, úgy nézett ki, mintha mindenkit meg akarna ölni, aki az útjába kerül" - mondta egy szemtanú.

A gyilkosságok robbanásveszélyes helyzetet hozhatnak létre Antwerpenben, ahol jelentős külföldi (főleg észak-afrikai és török) lakosság él, miközben a városban nagyon komoly a szélsőjobb befolyása. Guy Verhofstadt miniszterelnök csütörtökön este a nyugalom megőrzésére szólított fel mindenkit, s a Vlaams Belang vezetése is határozottan elítélte a fiú akcióját. Így egyelőre sikerült elkerülni az erőszak kitörését: csak egy 300 fős, békés tüntetés volt a városban pénteken délben, amelynek résztvevői, köztük a meggyilkolt afrikai lány szülei, elítélték az erőszakot. A kormány kérte a parlamentet, hogy gyorsítsa fel a fegyvertartást megreformáló törvénytervezet tárgyalását, ugyanis kiderült, hogy a 18 éves fiú teljesen szabályosan vásárolta a gyilkossághoz használt fegyvert.