Feladta magát az Egyesült Nemzetek békefenntartóinak a kongói Mai Mai milícia Gedeon parancsnok néven ismert vezetője, Kyungu Mutanga pénteken - jelentette be az ENSZ kongói erőinek szóvivője.

Az afrikai ország délkeleti részében fekvő Katanga tartományban harcoló Mai Mai milíciát a központi kormányzat fegyverezte fel az öt évig tartó kongói háborúban annak érdekében, hogy segítsenek visszaszorítani a hatalmas ország keleti részébe betörő külföldi hadseregeket.

A tradicionális fegyverzettel - íjakkal és nyílvesszőkkel - felszerelt milícia tagjai ellenálltak a 2003-as békemegállapodásban előírt lefegyverzésnek, és erőszakos támadásokat intéztek a kormány erői és a helyi lakosság ellen, s ennek következtében több mint 100 ezer embernek kellett elmenekülnie otthonából.

A Mai Mai első számú vezetőjeként ismert Kyungu Mutanga pénteken adta fel magát az ENSZ erőinek Katanga tartomány Mitwaba városában. "150 követőjével együtt érkezett, akiknek a többsége gyerekkatona. Abban bízunk, hogy a többi követője is feladja magát és részt vesz a (béke)folyamatban - közölte Kemal Saiki, az ENSZ kongói erőinek szóvivője, aki összességében közel kétezer fősre becsülte a milícia tagjainak létszámát.

Az ENSZ-szóvivő a kongói békefolyamat jelentős lépéseként értékelte, hogy "Gedeon parancsnok" és emberei hajlandóak letenni a fegyvert. Az Egyesült Nemzetek támogatja a rend helyreállítására törekvő központi kormányzatot a háborúktól sújtott országban, amelyben négy évtized után, július 30-ára írták ki az első demokratikus választásokat.

Segélyszervezetek becslései szerint közel 4 millió lakos halt meg a Kongói Demokratikus Köztársaságban az 1998-ban kezdődött legutóbbi háborúskodásban, közülük a legtöbben a harcokkal kapcsolatos éhezésbe és betegségekbe pusztultak bele.