Az EU atomenergetikai együttműködési javaslatot tesz Iránnak

2006.05.15. 18:57

Gazdasági, politikai és atomenergetikai együttműködésre tesz ajánlatot Iránnak az Európai Unió, hogy rábírja Teheránt az urándúsítás beszüntetésére - erősítették meg a tagországok külügyminiszterei hétfőn brüsszeli találkozójukon.

Javier Solana kül- és biztonságpolitikai főképviselő a külügyminiszterek tanácskozása előtt nyilatkozva elmondta: "nagylelkű" csomagtervről van szó. Részletek azonban nem kerültek nyilvánosságra a javaslatról, amelyet az EU a következő hetekben tesz meg, párhuzamosan annak az ENSZ-határozatnak az elfogadásával, amely az urániumdúsítás beszüntetésére szólítja fel Teheránt.

A világszervezet büntetőintézkedéseket tervez kilátásba helyezni arra az esetre, ha Irán nem hagyna fel a hasadóanyag dúsításával. Ehhez egyelőre nincs meg az egyetértés a Biztonsági Tanácsban, a múlt héten Oroszország és Kína ellenkezése miatt megfeneklett a határozat elfogadása.

A Nyugat gyanúja szerint Teherán a békés célú nukleáris program leple alatt atomfegyver kifejlesztésére törekszik. Irán, a világ negyedik legnagyobb olajexportőre azt hangoztatja, hogy nukleáris programja kizárólag a villamosenergia-termelést szolgálja. Teherán a hétvégén közölte: nem fogad el semmilyen követelést, amely békés atomprogramjának feladására vonatkozik.

Solana ezzel kapcsolatban kijelentette: az EU többször értésre adta, nem ellenzi, hogy Iránnak olyan atomlétesítményei legyenek, amelyek az energiatermelést szolgálják. Brüsszel azt viszont nem tudja elfogadni, hogy Irán, akár tudományos célból, urániumdúsítást folytasson - tette hozzá.

Az EU tavaly már tett egy, a mostanihoz hasonló javaslatot Iránnak - az újjal a tagországok egyebek között azt kívánják megerősíteni, hogy még mindig a diplomáciai megoldást látják a követendő útnak. A miniszterek azt is értésre adták ugyanakkor, hogy az ajánlatot az utolsók egyikének szánják - derült ki helyszíni nyilatkozatokból.

A tavalyi és a mostani javaslat között a legfőbb különbség az atomenergetikai együttműködés mélysége - mondta el a belga hírügynökség szerint Karel De Gucht belga külügyminiszter. Solana megerősítette: az EU egyebek között azt javasolja, hogy segít Iránnak a békés célú atomenergia-termelésben, ha Teherán lemond az urándúsításról, és biztosítja, hogy csak polgári használatra állít elő nukleáris energiát.

Washington vasárnap világossá tette: annak ellenére nincs szándéka közvetlen tárgyalásokba bocsátkozni az iráni atomdossziéról Teheránnal, hogy Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök a múlt héten személyes levelet küldött George Bush elnöknek, "új megoldásokat" javasolva a világ gondjaira.

Németország felszólította az Egyesült Államokat, hogy közvetlenül vonja be Iránt a rendezési folyamatba, Nagy-Britannia és Franciaország nem foglalt állást a kérdésben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK